Ron Blaauw levert winnaar NK jonge chefs

Ron Blaauw levert winnaar NK jonge chefs

Dietmar Baars van restaurant Ron Blaauw heeft dinsdag op de Horecava het Nederlands Kampioenschap koken voor koks onder de 25 gewonnen. Hij kreeg de beker en andere bijbehorende prijzen uitgereikt van zijn chef en leermeester Ron Blaauw, die zenuwachtiger was dan de pupil.

‘Ik had het helemaal niet verwacht’, zei Baars kort na de prijsuitreiking. ‘De wedstrijd verliep wel goed, ik zat er lekker in. Er was niet iets waar ik van dacht dat het beter kon. Mijn voorbereiding was goed, al had ik wel weinig tijd. Rond de kerst was het heel druk, toen dacht ik: ik doe het wel in januari. Maar toen had ik ook geen tijd. Ik heb bij de voorbereiding gelukkig wel veel hulp van Ron gehad.’

Nerveus

Blaauw was zelf tijdens de wedstrijd nerveuzer dan Baars, bekent de tweesterrenchef. ‘Ik merkte de spanning bij Baars in de voorbereiding. Het was wel goed voor de teamspirit in het restaurant.’

Volgens Blaauw is meedoen aan wedstrijden ook goed voor de eigen ontwikkeling van jonge koks. ‘Ik heb zelf nog steeds contact met jongens die ik vroeger bij wedstrijden in het buitenland ben tegengekomen. Die hebben nu twee of drie sterren.’

Elite

Baars volgt Martin Ruisaard van De Gastronoom op, die de wedstrijd in 2008 op zijn naam schreef. Tweede werd dit jaar Nico Bouter van Librije’s Zusje, de derde plek was voor Thibault Casasole van het Okura hotel.

Zij vormen, samen met de zes andere deelnemers, de elite, ‘bevlogen jongelui die de toekomst hebben’, aldus juryvoorzitter Wynand Vogel.

Het winnende menu van Baars bestond uit een moestuintje van cepes als eerste gang, daarna een spiraal van langoustines met krab en oester met saus van mossel, als hoofdgerecht gnocchi met boerenkoolcrème, parelhoen en zwezerik. Het dessert was een parfait van gluhwein.

Meer nieuws van de Horecava 2009: