nieuws

’t Feithhuis: gast bepaalt wat hij betaalt

Restaurant

Restaurant ’t Feithhuis in Groningen start zaterdag met waardebepaling achteraf. Gasten krijgen na hun diner geen rekening meer voorgeschoteld, maar bepalen zelf welke waarde ze aan hun avond hechten.

’t Feithhuis: gast bepaalt wat hij betaalt

Eigenaar Keimpe Postema gaat deze uitdaging in eerste instantie voor tien avonden aan. De gast bepaalt op deze avonden zelf wat hij betaalt voor eten én drinken. ‘Het is niet zo maar een geintje om meer gasten te trekken op maandagavond. We doen het ook op zaterdag en op vrijdag. Wij geloven echt in de nieuwe economie. De horeca is echter vrij traditioneel in het benaderen van gasten,’ motiveert ondernemer Postema.

Volgens de Groningse horecaondernemer gaat het hem om de waardering van gastvrijheid. ‘Wij hebben daarbij een bepaalde waarde in ons hoofd. Maar denkt de gast er hetzelfde over? Kortom: bieden wij wat gasten van ons verwachten? Het is ook een leerschool voor ons.’ Het idee ontstond na een discussie met het team van ’t Feithhuis over de veelgebruikte term op twitter #dtv (durf te vragen). ‘Wat vragen wij en wat is voor de gast de waarde? Op die vraag willen we antwoord krijgen.’

Postema sprak over waardebepaling achteraf met deskundige Martijn Aslander. ‘Hij is een enorme voorstander, maar voor de horeca zijn er niet meer dan incidentele testcases.’ Het Hof van Alkmaar is een van de bedrijven die heeft geëxperimenteerd met waardebepaling achteraf.

Kwetsbaar

Dat Postema zich hiermee kwetsbaar opstelt, heeft ook zijn team hem duidelijk gemaakt. ‘We gaan uit van het positieve. De meeste gasten zullen naar alle redelijkheid betalen. Als iemand na afloop vijf euro op tafel legt, tja. Dat moet dan maar. Krijgen we echt gasten binnen die zich gaan misdragen, dan spreken we ze daar op aan. Ze zijn te gast in mijn huis, misdragen ze zich, dan stuur ik ze naar huis.’

Na de tien avonden waarvan de laatste op vrijdag 27 april is, gaat Posteme evalueren en een vervolg geven aan waardebepaling achteraf. Hoe dat er precies uit gaat zijn, kan de eigenaar van ’t Feithhuis nu nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat het voor hem meer is dan een eenmalig experiment.

Reageer op dit artikel