nieuws

Wakker Dier jaagt foie gras uit keuken Kranenborg

Restaurant

Theaterproducent Joop van den Ende maakt een einde aan de verkoop van foie gras in zijn restaurant Le Cirque in het Circustheater in Scheveningen. Na eerste kerstdag verdwijnt de ganzen- of eendenleverpaté van de menukaart. Dit met instemming van chef-kok Robert Kranenborg en na druk van Wakker Dier.

Wakker Dier jaagt foie gras uit keuken Kranenborg

Dat meldde een woordvoerder van Van den Ende dinsdag. Van den Ende nam zijn beslissing na een gesprek met de stichting Wakker Dier, dat al jaren een strijd voert tegen foie gras.

In Nederland worden jaarlijks duizenden kilo’s ganzen- en eendenleverpaté gegeten, voornamelijk in luxe restaurants. De delicatesse komt uit landen als Frankrijk, België, Spanje en Hongarije. In Nederland maakt wetgeving tegen dierenmishandeling de productie van foie gras onmogelijk.

Wakker Dier gaat er vanuit dat er nog maximaal tweehonderd restaurants zijn in Nederland die het omstreden voedsel serveren. ‘We krijgen jaarlijks nog altijd tientallen meldingen binnen van mensen die het op de menukaart zien staan’, zegt directeur Marianne Thieme van Wakker Dier. Zij hoopt dat het goede voorbeeld van ‘opinieleider Van den Ende’ wordt overgenomen door andere restauranteigenaars die nog foie gras op de kaart hebben staan.

Volgens de stichting zijn de afgelopen jaren naast vele restaurants ook de Makro, Super de Boer, Edah en Konmar inmiddels gestopt met de verkoop van foie gras. De Rabobank verstrekt geen financiering meer aan bedrijven die zich bezig houden met foie gras.

Reageer op dit artikel