nieuws

Wijnoverschot in Australië

Restaurant

Overvloedige druivenoogsten hebben in Australië een overschot aan wijn opgeleverd. In opslagtanks zit inmiddels een miljard liter, meer dan het land jaarlijks exporteert. Het gevolg zijn lage prijzen en verzoeken om overheidshulp van de wijnproducenten.

Wijnoverschot in Australië

De vraag naar Australische wijn is onverminderd groot. In de twaalf maanden tot en met juni kwam de export uit op 738 miljoen liter, 12 procent meer dan in de twaalf maanden ervoor. In waarde steeg de export met maar 2 procent tot 2,8 miljard Australische dollar (ruim 1,6 miljard euro).

De gemiddelde prijs per liter bedroeg omgerekend 2,16 euro, het laagste prijspeil in tien jaar. De gegevens kwamen vrijdag van de Australian Wine and Brandy Corporation, een overheidsinstantie. Australië telt ruim tweeduizend wijnproducenten. Het land is na Frankrijk, Italië en Spanje de grootste wijnexporteur van de wereld.