nieuws

Rotterdamse stadsboerderij met restaurant in trek

Restaurant

De Rotterdamse stadsboerderij met restaurant Uit Je Eigen Stad is bijna een jaar in bedrijf en lijkt zich te ontwikkelen tot een magneet voor stadsontwikkeling. Een toenemend aantal gemeenten en bedrijven toont interesse in het concept om zo braakliggende terreinen aantrekkelijker te maken voor andere huurders en kopers.

Rotterdamse stadsboerderij met restaurant in trek

Huibert de Leede is één van de drie initiatiefnemers van het stadslandbouwbedrijf met restaurant in de Rotterdamse Marconistraat. Hij constateert een grote belangstelling van andere gemeenten en bedrijven.

Voedselproductie

De filosofie achter het bedrijf is om de stad weer te verbinden met de productie van voedsel, zodat mensen zelf kunnen zien hoe voedsel tot stand komt.

Het grootste gedeelte wordt ter plaatste geproduceerd, zoals groenten en kippenvlees en straks ook vis. De rest wordt gekocht bij ondernemers uit de directe omgeving, zoals jams, mosterd, worsten en lamsvlees.

‘We willen de boer weer een gezicht geven. Doordat we de tussenhandel ertussenuit halen, krijgt de boer een goede prijs voor zijn waar en verliezen we geen marge aan tussenhandel’, aldus De Leede.

Impuls voor omgeving

In het afgelopen jaar merkten De Leede en zijn partners dat hun concept zich tot een soort magneet ontwikkelde.

‘De onderneming is vernieuwend en trekt mensen aan. Dat is aantrekkelijk om er vervolgens allerlei andere zaken omheen te ontwikkelen, zoals woningbouw. Ze noemen het ook wel placemaking: een braakliggend terrein veranderen in een gave plek waar mensen graag komen. Zo geef je de omgeving een impuls en wordt daarmee de grond meer waard’, licht De Leede toe.

Amsterdam en Utrecht

Utrecht, Amsterdam, Almere en Amersfoort hebben om die reden interesse, net als een projectontwikkelaar en de Nederlandse Spoorwegen.

Laatstgenoemde heeft in Utrecht een oud industrieterrein, waarvan op dit moment 8 hectare niet wordt verhuurd. De gebouwen erop wil het spoorwegbedrijf aantrekkelijk maken voor verhuurders door er eerst een vernieuwend concept als Uit Je Eigen Stad neer te zetten.

Concept uitbreiden

In Almere wordt samen met Amvest onderzocht of het mogelijk is in een nieuw te bouwen wijk een stadsboerderij neer te zetten die dient als sociaal en groen hart van de wijk.

De Leede en de zijnen hopen volgend jaar het concept in een tweede stad te ontwikkelen. Ze willen zelf in 2018 in vier steden aanwezig zijn.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel