nieuws

Jan Smink wint Nederlandse finale Bocuse d’Or

Restaurant

Jan Smink, chef in Restaurant Kwartier Noord, Katlijk heeft op 1 oktober de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or in het Miele Inspirience Centre in Vianen gewonnen. Daarmee heeft hij een ticket naar Zweden verdiend waar in mei 2014 de Europese finale plaats vindt van deze mondiale kookwedstrijd.

Jan Smink wint Nederlandse finale Bocuse d’Or

Na een dag koken gingen Jan Smink en zijn commis van Restaurant Kwartier Noord in Katlijk met de winst naar huis. Zij vertegenwoordigen Nederland in Stockholm volgend jaar. Smink was in van de vorige edities commis van deelnemer Marco Poldervaart in Bocuse d’Or.
Joris Bijdendijk van The Grand in Amsterdam eindigde als tweede en Jonathan Zandbergen van ’t Veerhuys in Almere bezette de derde plek op het erepodium.

De vakjury bestond uit de SVH Meesterkoks Jonnie Boer, André van Doorn, Marc van Gulick en Onno Kokmeijer. De keukenjury bestond uit SVH Meesterkok Marco Poldervaart en coach Leendert Klaassens. De opdracht voor de deelnemers was het bereiden van een visgerecht op zes borden met oesters, langoustines en wilde zeebaars. Daarnaast moesten aan de slag met Varkensribstuk met spek en zwoerd en varkenswangen voor het vleesgerecht op zes borden.

Zes koks

In totaal deden er zes koks en hun commis mee aan de Nederlandse finale. Dat waren: Dennis Walig (sous chef bij de Oude Melkhandel in Leidschendam) Joris Bijdendijk, (chef in Le Grand in Amsterdam) Kees Visser (patron-cuisinier in restaurant Bij Kees in Zierikzee) Jonathan Zandbergen (chef in restaurant ’t Veerhuys in Almere) en Wesley Tolman,(souschef in restaurant de Heeren van Harinxma, Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag) en de uiteindelijke winnaar Jan Smink (Restaurant Kwartier Noord in Katlijk).

De Bocuse d’Or is een van de meest prestigieuze culinaire wedstrijden ter wereld. Naamgever is de Franse topkok Paul Bocuse. De mondiale finale is in Lyon in 2015.

Reageer op dit artikel