nieuws

Sergiology: door de ogen van Sergio Herman

Restaurant

Sergio Herman lanceerde maandag 18 juni onder veel belangstelling van de pers zijn nieuwste werk: Sergiology. Een boek met recepten, foto’s van gerechten en portretten. Alles ondersteund door audio. De bijgeleverde mp3 speler zorgt ervoor dat het boek tot leven komt door muziek en interviews.

Sergiology: door de ogen van Sergio Herman

Sergio Herman wil met Sergiology de lezer een kijkje in zijn leven geven. ‘Mijn denkwereld. Mijn inspiratiebronnen. Veel mensen begrijpen niet dat het soms zes tot acht maanden duurt voordat een gerecht op het bord ligt in Oud Sluis. Met Sergiology wil ik laten zien hoe zo’n proces gaat.’

De titel van het boek doet denken aan een sekte. ‘Ha. Zo is het niet helemaal bedoeld. Maar eigenlijk zijn we in de keuken van Oud Sluis wel een soort sekte. Achttien koks die meer dan twaalf uur per dag in de keuken staan. Soms lijkt het inderdaad een sekte. We zijn meer in die keuken dan thuis.’

Stoppen met Oud Sluis

Hoewel Sergio Herman desgevraagd niet veel loslaat over zijn toekomstplannen of het al dan niet stoppen met Oud Sluis zegt echtgenoot Ellemieke Vermolen daar het volgende over in Sergiology: ‘De dag dat Sergio besluit te stoppen met Oud Sluis zal tot nu toe de moeilijkste dag van zijn leven worden. Maar uiteindelijk zal het de beste beslissing ooit worden. Wat hij nu bereikt heeft  – hoger, beter kan niet.’

Naast zijn echtgenoot komen veel andere inspiratiebronnen van Sergio Herman – letterlijk – aan het woord in Sergiology. Rene Redzepi, Peter Goossens, Albert Adria en Pierre Gagnaire. Maar ook niet-chefs als dj’s (Sven Vath en Luciano), kunstenaars (Piet Boon, Anton Corbijn) en boerin Dieneke Klompe. Ook broer Michel spreekt. Andere rollen zijn er ook voor de zee, Ibiza en Es Vedra. Rechterhand Nick Bril ontbreekt natuurlijk ook niet. Bril over de samenwerking met Herman: ‘Sergio en ik zijn soms als broers, als vrienden. We vertellen elkaar onze diepste geheimen. Alles wat me meemaken en beleven. In de keuken brengt dat veel vertrouwen. Je kunt beter samenwerken doordat je vriendschap voelt. Onze karakters passen goed samen. Ik zei hem dat ik wilde stoppen. Voor mezelf voelde ik dat er meer in zat. Ik wil ondernemen. Hij had daar begrip voor, misgunt me mijn kansen niet. Maar wilde ook zijn goede mensen niet kwijtraken. Hij stelde voor onze verlangens te koppelen. Daar was ik heel enthousiast over! Nu volg ik natuurlijk heel erg de keuken van Sergio. Straks in Antwerpen mag ik mezelf als chef gaan ontwikkelen. Eerst losweken van Sergio. Dat is mijn uitdaging.’

Beperkte oplage

Sergiology – met metalen opdruk en verpakt in een zwarte linnen box – is beperkt verkrijgbaar, er zijn 2500 exemplaren. 2000 in het Nederland, 500 in het Engels. ‘Er wordt ook niet bijgedrukt. Dit is uniek en dat blijft het,’ zegt uitgever en fotograaf Tony le Duc.

 

Bekijk hier de foto’s van de presentatie van Sergiology.

Reageer op dit artikel