nieuws

NVWA: ‘Zorgen over toename voedselschandalen

Restaurant

Het toegenomen aantal incidenten in de voedselsector baart de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ernstige zorgen. De schandalen die de hoogste voedselinspecteur van het land tegenkomt, ‘wijzen op een grootschaligheid die verontrustend is’, aldus inspecteur-generaal Harry Paul.

NVWA: ‘Zorgen over toename voedselschandalen

De NVWA signaleert een gebrek aan ethisch besef bij met name producenten van vlees en vleesproducten.

‘De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging’, zegt Paul in een interview met het FD. ‘Het heeft tot een aantal ernstige ontsporingen geleid, en levert ook forse risico’s op voor de nabije toekomst.’

Paardenvlees

Nederland werd recent getroffen door een reeks voedselincidenten, waarbij onder meer paardenvlees als rundvlees werd verkocht.

Ook is sprake van vlees met sporen van ontlasting, gebruik van verboden groeihormonen en de verkoop van besmette mosselen en zalm.

Besmettingsgevaar

De inspecteur-generaal is geschrokken van wat hij is tegengekomen. ‘Een veeboer koopt geen groeihormoon voor 100.000 dieren om dat alleen op zijn eigen bedrijf in te zetten.’

‘En ronduit zorgelijk is het dat een veehouder in het ziekenhuis in quarantaine verpleegd moet worden, wegens mogelijk besmettingsgevaar of resistente bacteriën.’

Integriteit

Paul pleit voor meer aandacht voor wat hij ‘productintegriteit’ noemt. ‘Vlees wordt nu behandeld als grondstof, terwijl het wel dieren zijn geweest. De waarden en het respect voor het product zijn verdwenen. Het is een keiharde handel geworden.’

Export

Voedsel in Nederland is nog steeds veilig, stelt de NVWA. Wel moeten ethische waarden als respect voor dieren volgens de inspecteur-generaal hoger in het vaandel, zelfs als dit leidt tot minder productie en een daling van de voedselexport. Nederland is met jaarlijks zo’n €60 miljard de tweede voedselexporteur ter wereld.

Voedselproductiviteit

Paul benadrukt dat het vooral een taak van de bedrijven zelf is om tot een betere voedselproductiviteit te komen.

‘In de top van de grote voedselproducerende bedrijven is men zich niet altijd bewust van de risico’s die zich voordoen in de haarvaten van het eigen bedrijf.’

Vleessector

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) noemt in een reactie de kritiek van de NVWA op de vleessector onterecht. COV hekelt de ‘filosofische beschouwingen’ van Paul.

De zorgen van de NVWA over het aantal incidenten in de Nederlandse voedselsector zijn volgens de COV niet terecht.

Opsporen en handhaven

‘Houden vleesbedrijven zich niet aan de wet? Dan moet de NVWA opsporen en handhaven’, zegt COV-woordvoerder Dé van de Riet.

‘Maar als vleessector zitten we niet te wachten op tussentijdse filosofische beschouwingen over wat de normen voor voedselkwaliteit zouden moeten zijn.’

Bron: ANP

Reageer op dit artikel