nieuws

Openbaarmaking inspecties NVWA vanaf 7 juli

Restaurant

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start 7 juli met het publiceren van de inspectieresultaten van horecabedrijven. Aan de hand van een kleur wordt voor de consument zichtbaar of de ondernemer de regels voor veilig voedsel naleeft. De openbaarmaking gebeurt op de NVWA-website en via een speciaal ontwikkelde app.

Openbaarmaking inspecties NVWA vanaf 7 juli

Vanaf 7 juli zijn de gegevens van 2000 Nederlandse lunchrooms openbaar op basis van een stoplichtenmodel, aldus Tony Nolde, namens de NVWA projectleider openbaarmaking voedselveiligheid.

Nolde was één van de sprekers op het door de Houwers Groep georganiseerde symposium ‘Zelfcontrole, wat is de stand van zaken?’, dat maandag 16 juni plaatsvond in Wageningen.

Kleuren

Groen betekent dat de regels voor veilig voedsel worden nageleefd. Is de kleur oranje, dan moeten er zaken worden verbeterd. Wie met rood is vermeld, staat onder verscherpt toezicht.

Omdat de NVWA niet alle bedrijven kan inspecteren, zijn er ondernemers waarvan geen gegevens beschikbaar zijn. Deze worden weergegeven met wit.

Veilig Voedsel Verklaring

Nolde daarover: ‘Om iedereen een gelijke kans te bieden, worden zij uitgenodigd een Veilig Voedsel Verklaring in te vullen. Bedrijven die deze ondertekenen, worden door de NVWA nog wel onderworpen aan een inspectie alvorens ze terechtkomen op de site.’

De NVWA start zogezegd met een lijst van 2000 lunchrooms. De projectleider roept ondernemers echter op zich te melden als ze niet in de lijst staan. ‘Het is lastig om vanaf de start volledig te zijn.’

Misset Horeca Connect
Praat mee over dit onderwerp op ons platform Misset Horeca Connect. Is het openbaar maken van inspectiegegevens een goed plan?


Tony Nolde verscheen na zijn presentatie voor de camera van Misset Horeca voor een uitgebreide toelichting van het systeem rondom de openbaarmaking van de inspectiegegevens. Dit interview verschijnt binnenkort online.

Reageer op dit artikel