nieuws

Bistro online presenteert menu van de toekomst met gebreide biefstuk

Restaurant

Deze week opent ’s werelds eerste ‘Bistro in Vitro’ zijn deuren. Het is een website die een denkbeeldig driegangenmenu aanbiedt dat laat zien welke producten van kweekvlees je in de toekomst mogelijk kunt bestellen.

Bistro online presenteert menu van de toekomst met gebreide biefstuk

De website biedt een blik in de toekomst, zo blijkt uit een reportage in Trouw. ‘Een keelkietelaar vooraf, dan een vriendelijke foie gras of toch maar een gebreide biefstuk, en een vleesijsje toe.’ Een plekje reserveren kan vanaf 1 januari 2028.

Net echt
Designer en filosoof Koert van Mensvoort is de bedenker van ’s werelds eerste Bistro in Vitro. ‘Het is net een echt restaurant maar niet heus, want de producten die we aanbieden bestaan nog niet. Net zomin als je met ons kweekvleeskookboek kunt koken. Het is een soort documentaire over de toekomst van vlees eten. Blijft dat in onze eetcultuur? En zo ja, hoe dan? In die documentaire geven we een voorzet hoe zo’n restaurant eruit zou kunnen zien en wat er zoal op het menu staat.’

Opvolger kookboek
Van Mensvoort bracht vorig jaar een zogeheten kweekvleeskookboek uit. Met als doel om de discussie aan te zwengelen over de vleesconsumptie en de nadelen ervan. ‘Je moet dit mysterieuze restaurant zien als een opvolger van dat kookboek.’

Van Mensvoort ontkent langzamerhand een promotieplatform voor kweekvleesproductie te zijn geworden. ‘We staan er neutraal tegenover. Maar er moet wel iets gebeuren, als je naar de feiten kijkt. De huidige vleesproductie is onhoudbaar aan het worden, te dier- en milieuonvriendelijk.’

Reageer op dit artikel