De Hoop op d’Swarte Walvis in Zaandam viert dit jaar haar gouden jubileum en brengt ter ere van die mijlpaal het inspiratieboek Gerechten & Verhalen uit. Onder meer met bekende gerechten uit de Zaanstreek en doorspekt met anekdotes. Zoals de canapé met IJsselmeerpaling en hennepzaad - een knipoog naar zanger George Baker die in het restaurant het verwerven van zijn eerste gouden plaat, Little Green Bag, vierde.
Ook Willem-Alexander en Máxima, Mikhail Gorbatsjov en talloze andere beroemdheden schoven aan tafel bij De Walvis. Het leverde legendarische verhalen op. Deze zijn, samen met 50 bijzondere recepten, gebundeld in het jubileumkookboek.
Streekproduct
Het boek is een echt streekproduct geworden: fotograaf Jeroen Niezen, stylist Ingmar Niezen, vormgever Stef Kuiper, drukker, binder en uitgever - ze komen allen uit de Zaanstreek.
Auteur Bas Husslage, die de regie had, schreef het boek samen met mede-eigenaar van d’Swarte Walvis Paul Riteco. Chef-kok Rik van Diepen heeft over de klassieke specialiteiten die er in terugkomen een modern sausje gegoten. Zoals de inmiddels beroemde Zaanse mosterdsoep, ooit bedacht door voormalig souschef Fred Hummel.
De Hoop op d’Swarte Walvis dankt haar naam aan een boot uit de tijd van de walvisvaart en bestaat uit drie monumentale panden. Het is tot 2003 in bezit geweest van Albert Heijn en inmiddels weer in Zaanse handen.