nieuws

‘Scherp mes voorkomt ongelukken in keuken’

Restaurant

Het Koksgilde roept alle koks op om hun messen scherp te houden. ‘Niet een scherp -, maar een bot mes vormt een gevaar in de keuken’, aldus Hans Everse, voorzitter van de vakvereniging.

‘Scherp mes voorkomt ongelukken in keuken’

‘Een goed en scherp mes is het belangrijkste gereedschap van een kok’, benadrukt Everse. ‘Zeker met de naderende drukte van de feestdagen is het verstandig om je messen scherp te houden.’ Jaarlijks gebeuren er in de horeca 12.000 bedrijfsongevallen. De helft hiervan zijn snijincidenten, te wijten aan botte messen. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsongevallen.

Smaak verloren door bot mes

‘Naast dat een bot mes ongelukken veroorzaakt, scheurt en kneust het ook de producten waardoor de structuur beschadigt en sappen verloren gaan. Dit gaat ten koste van smaak, houdbaarheid en kwaliteit’, verklaart Everse. Natuurlijk is ook een scherp mes niet zonder gevaar. Maar doordat je meer controle hebt, is het risico op ongelukken veel kleiner.’

Eerste Hulp

Het klinkt misschien gek dat juist een bot mes verantwoordelijk is voor meer ongevallen in de keuken. ‘ De verklaring is echter simpel. Door de botte messen moeten koks veel meer kracht gebruiken om door hun producten heen te komen’, aldus Jeffrey Passieux van de Hollandse Slijpservice. ‘Juist dan is ook het gevaar van uitschieten het grootst. Een scherp mes glijdt daarentegen vloeiend door je producten. ‘Bijkomend voordeel is dat een snijwond van een scherp mes sneller en beter geneest’, aldus Passieux.

 

Reageer op dit artikel