nieuws

Kraanwater massaal geschonken door Limburgse horeca

Restaurant 2367

86% van de Limburgse horeca-ondernemers serveert kraanwater. Dat blijkt uit een onderzoek dat R&M Matrix eind juli voor het Limburgse drinkwaterbedrijf WML uitvoerde. Overigens schenken de uitbaters dat niet ‘vanzelf’: ruim de helft (54%) van de ondernemers schenkt het alleen als de gast erom vraagt.

Kraanwater massaal geschonken door Limburgse horeca

Een veel kleiner deel van de ondernemers (8%) zet standaard/ongevraagd een karaf water op tafel of vermeldt het op de menukaart (4%). Hoewel de vergelijkbaarheid met andere onderzoeken lastig is, lijkt de ‘schenkbereidheid’ in Limburg relatief hoog te zijn.

60% is bereid kraanwater te schenken

Uit een onderzoek in opdracht van de Horecava bleek dat landelijk 60% van de ondernemers bereid is om kraanwater te schenken. 106 Limburgse horeca-ondernemers namen nu deel aan het onderzoek. Met name restaurants/eetcafés (en hotels met restaurant) zijn het vaakst bereid om kraanwater te serveren. Slechts 6% geeft aan dat niet te doen. Maar ook in de cafés is de bereidheid aanzienlijk: 75% van de kasteleins wil dat op verzoek wel doen. Van de Limburgse ondernemers die aangeven kraanwater te serveren, doet 85% dat gratis; 15% vraagt er een vergoeding voor.

Kraanwater als gast er om vraagt

In lijn met het ‘serveren op verzoek’, is het antwoord van de horeca-ondernemers op de vraag waarom ze kraanwater serveren: meer dan de helft doet dat omdat de gast erom vraagt. Ongeveer een kwart geeft aan dat je het niet kunt maken om het niet te doen. 45% schenkt kraanwater omdat dat gastvrij is. Het Limburgse drinkwaterbedrijf  WML zit zich in om dat laatste cijfer verder omhoog krijgen. Het bedrijf benadrukt de gastvrijheid van het serveren van kraanwater, gratis of tegen een redelijke vergoeding. WML doet dat omdat het Nederlandse, en dus ook het Limburgse kraanwater van uitstekende kwaliteit, duurzaam én lekker is.

Reageer op dit artikel