nieuws

Meer restaurants, minder cafetaria’s in 2016

Restaurant 5514

Het aantal restaurants is afgelopen jaar met 5 procent gegroeid tot ruim 15.750 zaken. Het ligt daarmee weer bijna op het niveau van 2010. Het aantal lunchrooms steeg met zestien procent tot 2241. Ten opzichte van 2010 gaat het om een toename van 1000 zaken.En ook het aantal bezorgrestaurants blijft groeien.

Meer restaurants, minder cafetaria’s in 2016

Dat blijkt uit gegevens van Datlinq, een database voor de horecabranche. In totaal telt Nederland 46.000 horecazaken, 1000 meer dan een jaar eerder.Vooral etablissementen met een Nederlands-Franse keuken zijn er steeds meer. Hier bedraagt de groei ten opzichte van 2015 9%. In totaal zijn er nu 4.928 van deze restaurants, dit is nog altijd 1000 minder dan in 2010. Ook het aantal restaurants met een buitenlandse keuken stijgt, met 3%.

Een teruggang was te zien in het aantal selfservice-restaurants, dat daalde met een kwart ten opzichte van 2015. Dat kwam vooral door de teloorgang van V&D, waarvan veel vestigingen een La Place-restaurant herbergden.

De daling van het aantal bars en cafés is gestopt. Dat komt vooral doordat er in de grote steden cafés en bars bij zijn gekomen, want buiten de steden daalt het aantal nog wel. Sinds 2010 heeft een vijfde van de kroegen de deuren moeten sluiten, maar daarmee lijkt de bodem bereikt. In totaal telt Nederland nu 6.677 cafés en bars.

Cafetaria’s

Het aantal cafetaria’s liep met 3 procent terug. Deze daling in het snacksegment wordt gecompenseerd door de toename in het aantal afhaal- en bezorgzaken, waar er nu 104% meer van zijn dan in 2010.

Koffiebars

De koffiebars zetten hun opmars voort. In 2016 kwamen er 75 bij, een stijging van bijna 13 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Reageer op dit artikel