nieuws

Zwartebridage.nl: ‘gastvrijheidsvacatures op niveau’

Restaurant 369

Een platform voor de zwarte brigade, zoals Kokswereld er voor de witte brigade is. Dat was er nog niet, zag Caroline Wip. De mede-eigenaresse van Het Armhuis op Vlieland richtte daarom Zwartebrigade.nl op. ‘Een platform voor gastvrijheidsvacatures voor de zwarte brigade bij de betere restaurants.’

Zwartebridage.nl: ‘gastvrijheidsvacatures op niveau’

De site Zwartebrigade.nl is ontstaan uit schaarste. ‘Een vacaturesite puur gericht op de bediening in restaurants, bestond nog niet’, vertelt initiatiefnemer Caroline Wip. ‘Als je bij bijvoorbeeld vacaturesites op ‘gastheer’ zoekt, komen er vacatures naar boven waar je niet op zit te wachten als je goede bediening zoekt; denk aan pompstationbediende, medewerker ontbijt, een autobedrijf of zelfs boswachter. Typ je ‘Bediening’, dan komen vacatures als receptiemedewerkers, roomservicemedewerkers, stages, f&b-managers, afwashulp, spoelkeuken of bar medewerker naar boven.’

‘Op niveau is niet hautain’

Het zette de Vlielandse ondernemer ertoe om Zwartebrigade.nl op te zetten. Restaurants kunnen hier hun vacatures kwijt als het gaat medewerkers ‘aan de voorkant’. ‘Het gaat wel om Zwarte Brigade op niveau. Het is geen bordensjouwen.nl.’, lacht Caroline Wip. En dat klinkt volgens haar niet hautain. ‘Binnen de hospitality spreek je al snel over ‘op niveau.’ Om in aanmerking komen voor een vacature op Zwartebrigade.nl, moet er bijvoorbeeld een waardering zijn van organisaties als een Les Patrons Cuisiners, Michelin of EuroToques. ‘Er moet gewoon een lijn getrokken worden. Als jij een goede sommelier bent, dan weet je dat je bij Zwartebrigade.nl een vacature op niveau vindt.’

Geïnspireerd door Kokswereld.nl

Caroline Wip werd hiervoor geïnspireerd door Kokswereld.nl, dat zich juist focust op de witte brigade. ‘Ik heb ook veel aan hen gehad en met ze gespard.’ Bij de opstart Zwartebrigade.nl heeft ze zelf eerst restaurants gemaild om de behoefte te pijlen. ‘En die was er. Ze reageerden heel enthousiast.’ De branche was te spreken over het initiatief, zo merkte ze aan reacties, ook op Twitter en Facebook. Inmiddels staan er al aardig wat vacatures op de site en wie door de namen scrollt, krijgt een goed beeld van wat de initiatiefneemster bedoelt met ‘op niveau’. Zo staan er vacatures van Merlet*, DaVinci**, Le Garage en Parkheuvel**. Maar ook van Delfins, het nieuw te openen restaurant van Jonnie en Thérèse Boer op Bonaire. ‘Restaurants weten zo ook dat ze sollicitanten krijgen die serieus op zoek zijn.’

Reageer op dit artikel