nieuws

GaultMillau 2018: Talentvol Sommelier Ruben Kwakman van Zarzo

Restaurant 2023

Ruben Kwakman, sommelier bij sterrestaurant Zarzo in Eindhoven is verkozen tot Talentvol Sommelier 2018 door GaultMillau. Kwakman was twee keer eerder genomineerd voor deze award. Kwakman kreeg de titel Talentvol Sommelier op maandag 6 november  in de Jaarbeurs in Utrecht tijdens de presentatie van de nieuwe GaultMillau gids voor 2018. 

GaultMillau 2018: Talentvol Sommelier Ruben Kwakman van Zarzo
Ruben Kwakman

Ruben Kwakman, Nederlands Kampioen Sommelier 2014/2015, maakte begin van dit jaar de overstap van Vin’x in Den Bosch naar Zarzo in Eindhoven. Sindsdien versterkt hij het team van het restaurant van Adrian Zarzo Habraken dat eind 2015 een ster kreeg van Michelin. Twee keer eerder stond hij in het rijtje met namen van kanshebbers voor de titel Talentvol Sommelier van GaultMillau 2018.

Kwakman was bij de uitreiking niet aanwezig, hij kreeg de kans om te gaan eten in Spanje bij El Celler de Can Roca. En hij heeft Jan Sebastiaan per mail laten weten: ‘Die kans kon ik niet laten lopen..’

GaultMillau 2018 over Ruben Kwakman

GaultMillau nomineerde Kwakman twee jaar geleden toen hij werkte  bij Vin’x in Den Bosch ook voor de titel Talentvol Sommelier en ook was Kwakman kanshebber voor de titel Talentvol Sommelier 2014. Hij werkte destijds bij Cordial in Oss onder de vleugels van Roy Pelgrim.

Hij kwam volgens de gids toen nog iets te terughoudend en te formeel over. De gids vermeld: ‘In de vorige topzaken kwam hij vaak iets te terughoudend en formeel over en vertelde hij aan elke tafel keurig en foutloos het verhaal over de wijnen. Dat hoorde echter bij die zaken. Bij Zarzo in Eindhoven is alles anders. Ook hier heeft hij de beschikking over een enorme wijnlijst, maar de benadering is compleet anders. Hij stelt verrassende wijnen voor, vertelt enthousiaster dan ooit over de wijnmakers, de vinificatie of de speciale rafels van een aparte fles. Opgebloeid, dat is hij. En dan komen nog niet eerder getoonde talenten naar boven. Ruben Kwakman heeft de wens om ooit bij de allerbeste sommeliers van de wereld te horen. GaultMillau denkt dat hem dat gaat lukken.’

Ruben Kwakman

Ruben Kwakman werkte voor zijn overstap naar Eindhoven bij Vin’x, bij Parkheuvel, De Bokkedoorns en bij Cordial in Oss.  In september 2014 won hij de Trophée Henriot, de wedstrijd om de titel wie zich beste sommelier van Nederland mag noemen. Toen hij zijn overstap naar Zarzo aankondigde stak hij tegenover Misset Horeca een enthousiast verhaal af over de wijnen van Zarzo. ‘Er staan hier 560 wijnen op de kaart en vrij veel gasten  kiezen voor a la carte wijnen, zei Kwakman tegen Misset Horeca. Hij bewondert met name de wijnen uit de bourgogne, zijn persoonlijke favoriet, en de vele Spaanse wijnen. ‘Er liggen hier echt veel bijzondere Spaanse wijnen zoals van Vega Sicilia, die je bijna nergens ziet.’ De vader van Adrian is Spaans, dus vandaar.’ Inmiddels is de wijnkaart uitgebreid naar ruim 750 wijnen en wil Adrian Zarzo Habraken dit doortrekken tot ongeveer duizend. ‘Zodat we een nog betere plek worden voor wijnliefhebbers,’ besluit Kwakman.

In mei 2017 kwam Ruben Kwakman uit voor Nederland op het EK voor sommeliers in Wenen. 

GaultMillau

Ieder jaar kent Gault&Millau ter gelegenheid van de verschijning van de nieuwe editie van de Gault&Millau Restaurant- en Hotelgids een aantal awards toe aan horecaprofessionals en -bedrijven die zich op bijzondere manier hebben onderscheiden. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, aan het slot van de openingsdag van de vakbeurs Gastronomie | Fine Food Professional.

Vanaf woensdag 8 november is de nieuwe GaultMillau gids verkrijgbaar in diverse boekhandels  en via internet tegen een verkoopprijs van euro 12,95 (ISSN 2468-015X).

Reageer op dit artikel