nieuws

Meatcave Leiden moet deuren sluiten en verhuist naar Rotterdam

Restaurant 2673

Restaurant Meatcave aan de Breestraat in Leiden sluit op 25 februari de kelderdeuren op last van de gemeente. Het verhuist naar een locatie in Rotterdam dat op 2 maart de deuren zal openen. ‘Dat Meatcave Leiden moet sluiten is voor ons een onverwachte en pijnlijke uitkomst’, aldus de eigenaren.

Meatcave Leiden moet deuren sluiten en verhuist naar Rotterdam
(C) Roel Dijkstra Fotografie

Grand café restaurant Van de Leur in Leiden –  een koffie- en lunchzaak aan de Breestraat, met daarnaast een winkel voor audioapparatuur – breidde in november 2015 uit met Meatcave, gevestigd in de middeleeuwse kelder onder het restaurant.

‘Helaas is de situatie ontstaan dat de Gemeente Leiden niet bereid is om het voortbestaan van de Meatcave te faciliteren’, schrijft de familie Van der Leur nu. Destijds werd ervoor gekozen het bestemmingsplan per ruimte in te delen, zodat de juridische combinatie tussen horeca met alcohol en detailhandel mogelijk zou zijn. Wat de familie Van Leur niet in de gaten zegt te hebben gehad was dat de bestemming van de kelder nimmer werd gewijzigd en geen horecastempel kreeg. Een lange juridische strijd volgde. Maar de gemeente houdt vast aan het standpunt dat uitbreiding van horeca niet past in de door de raad vastgestelde horecavisie en winkelnota. ‘Helaas wordt ons enthousiasme en ons ondernemerschap nu keihard afgestraft.’

‘Dubieus’

De gedwongen sluiting noemen de ondernemers dubieus. ‘Voor realisatie van Meatcave is immers telefonisch overleg geweest met de horeca-coördinator van de gemeente. Na het schetsen van de plannen werd aangegeven dat wij rekening moesten houden met de Drank & Horecawetgeving . Dit hebben wij dan ook gedaan, hetgeen door de brandweer later akkoord bevonden werd. Er is toen geen woord over het bestemmingsplannen gezegd.’ Daarnaast noemen de ondernemers het onder meer opmerkelijk dat de gemeente wel horeca toestaat in de dertien maal grotere kelder van de oude ABN AMRO in de Breestraat, enkele meters verderop.

De Meatcave in Leiden zal tot zaterdag 24 februari open blijven. Met de verhuizing naar Rotterdam is de Meatcave als concept én de banen van het bijbehorende personeel veilig gesteld. De Meatcave in Rotterdam zal per 2 maart 2017 open gaan aan de Eendrachtsweg 27.

Hoop

Horecagelegenheid Van de Leur in Leiden houdt overigens gewoon de deuren open. ‘We hopen dat de Meatcave in Leiden ooit zal mogen terugkeren. De zaak komt dit jaar voor de rechter. Maar een nog veel mooiere oplossing zou zijn dat deze gemeenteraad samen met het college B&W opstaat en durft terug te komen op deze beslissing.’

Leestip: Meatcave in Leiden: vlees in historische kelder

Reageer op dit artikel