nieuws

Vissers ‘in zak en as’ over lot pulsvisserij

Restaurant 1263

Nederlandse vissers zijn ‘geschokt’ dat het Europees Parlement een einde wil maken aan de pulsvisserij in Europa. Daardoor is de toekomst voor meer dan vijfhonderd vissers in Nederland opeens hoogst onzeker geworden.

Vissers ‘in zak en as’ over lot pulsvisserij

‘Bedrijven zijn in zak en as’, verklaart voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. ‘Dit zijn veelal papa-mamabedrijven. Zij weten niet wat ze nu moeten doen: hun boot verkopen?’ Dat laatste zou rampzalig zijn, omdat er door de visserij de laatste jaren veel geld is geïnvesteerd om het pulsvissen mogelijk te maken.

‘Elektrische stoel’

Nooitgedagt heeft de indruk dat het EU-parlement is misleid door tegenstanders die allemaal slechte dingen over pulsvisserij hebben gezegd. Rivaliserende Franse vissers zouden de technologie hebben omschreven als een soort ‘elektrische stoel’. Volgens Nooitgedagt gaat het bij pulsvissen echter om hele zwakke stroompjes, die totaal niet gevaarlijk zijn voor de mensen die ermee werken. Toch hebben de vissers de hoop nog niet helemaal opgegeven, omdat het parlement, de Europese Commissie en de EU-ministers nu gaan onderhandelen over het visserijbeleid waarvan de puls onderdeel is.

Overleg

Minister Carola Schouten heeft de Vissersbond samen met belangenorganisatie VisNed uitgenodigd voor overleg, maandag in Den Haag. ‘We moeten een strijdplan bedenken’, stelt Anton Dekker, vicevoorzitter van de Vissersbond en getuige in Straatsburg van de stemming in het EU-parlement. Enkele Nederlandse europarlementariërs hebben ook al een oproep gedaan aan Brussel om het hele plan in te trekken en opnieuw te beginnen.

Pulvisserij

Pulsvisserij is een Nederlandse vinding en de Nederlanders zijn vrijwel de enigen in Europa die hier op grote schaal mee werken, voornamelijk bij vangst op tong en schol. Via zwakke stroomstootjes worden vissen zo beïnvloed dat ze een net in zwemmen. Daarmee is het een alternatief op de zogeheten boomkorvisserij waarbij zware sleepnetten langs de zeebodem glijden en kettingen de platvis uit het zand doen opschrikken.

Er gold overigens al een verbod op pulsvisserij. Maar 5 procent van de vloot mag zo vissen. Nederland zit daar met ontheffing voor 84 schepen ver boven. Op elk schip werken zo’n zes tot zeven mensen.

Lees ook: EU-parlement stemt voor verbod op vissen met stroomstootjes op platvissen

Reageer op dit artikel