nieuws

Ron Blaauw: WineStein als digitale sommelier in al zijn restaurants

Restaurant 2845

Ron Blaauw gaat in al zijn restaurants werken met de digitale sommelier WineStein. Het gaat om Ron Gastrobar*, Gastrobar Paris, Oriental, Indonesia en Nacarat. Ook de Nijmeegse Bistrobars waar Blaauw als huisadviseur optreedt, gaan vanaf medio 2018 met WineStein werken.  

Ron Blaauw: WineStein als digitale sommelier in al zijn restaurants

Na de introductie van WineStein in Ron Gastrobar Paris en de persoonlijke test van Ron Blaauw met zijn vaste gasten en vrienden, heeft hij besloten om de kunstmatig intelligente sommelier WineStein in al zijn restaurants uit te rollen.

Op dit moment kun je WineStein al proberen in Ron Gastrobar (*) en Ron Gastrobar Paris. In de komende weken wordt WineStein uitgerold in Gastrobar Oriental, Indonesia en Nacarat. Ook de Nijmeegse Bistrobars (Berlin èn de nieuwe zaak die medio 2018 opent), waar Ron als huisadviseur optreedt, gaan vanaf medio 2018 met WineStein werken. In Nijmegen komt de tweede bistrobar aan de Handelskade.

Ron Blaauw over WineStein

Ron Blaauw: ‘Een wijn selecteren in een restaurant blijft voor veel mensen een lastige opgave. Ik zie dat mijn gasten WineStein heel leuk vinden en genieten van nog betere wijn-spijs combinaties. Hiernaast zie ik dat mijn gasten mooiere wijnen kiezen.’

De best passende wijn

De kunstmatig intelligente software van WineStein matcht de gastronomische eigenschappen van een gerecht met die van wijn en houdt daarbij rekening met alle ingrediënten, bereidingswijzen en eventuele sauzen en bijgerechten. Op basis van al deze gegevens berekent WineStein aan de hand van zelflerende algoritmes een smaakprofiel en bepaalt op grond daarvan de best passende wijnen.

De tablet ziet er eenvoudig uit en is Nederlands of Engelstalig in te stellen. Aan de achterkant zit echter een knap staaltje techniek. De software van WineStein is namelijk in staat uit alle ingrediënten en bereidingswijzen van de gerechten op de menukaart een smaakprofiel te berekenen; dit koppelt de software aan de smaakprofielen van de wijnen die een restaurant voert. Vervolgens geeft WineStein de wijnen een score: van nul tot honderd.

Ron Blaauw Winestein

Martijn van Steijn van Restaurant C

Digitale sommelier

Het gaat zo: de gast kiest op de tablet een gerecht uit en vervolgens komt WineStein met meerdere wijnsuggesties. De wijn met de hoogste score past het beste bij het gerecht of de gerechten. De digitale sommelier kiest zelf dus voor elk gerecht de best passende wijn. Een perfecte match betekent een score van 100. Boven de 60 is het een prima combinatie. WineStein kan ook een gerecht adviseren bij de favoriete wijn van een gast of zoeken op basis van smaakvoorkeuren. Momenteel werken er ruimt twintig zaken met WineStein waaronder NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky, Radisson Blu, Novotel Amsterdam, Restaurant C, Ron Gastrobar Paris, Nobel Ameland, Roast Room, Mercure en Brienen aan de Maas*.

Weinig wijnkennis

Het kiezen van een wijn in een restaurant of supermarkt is voor veel mensen een ingewikkelde exercitie. Maar liefst 87% van wijndrinkers geeft aan geen of nauwelijks verstand te hebben van wijn.

Meer weten:
WineStein zorgt voor 25 procent meer wijnomzet

WineStein voor studenten Vakschool Wageningen

Ron Blaauw vervangt papieren wijnkaart door tablet in Ron Gastrobar

 

Video: Ron Blaauw test WineStein

Reageer op dit artikel