nieuws

Geschokte reacties op overlijden Anthony Bourdain

Restaurant 3564

De culinaire wereld reageert geschokt op het overlijden van Anthony Bourdain. Vrijdag 8 juni maakte CNN bekend dat de Amerikaanse tv-kok, televisiepresentator en auteur op 61-jarige leeftijd is overleden.

Geschokte reacties op overlijden Anthony Bourdain
Anthony Bourdain

‘Geschokt en  verdrietig door het verlies ‘, schrijft Gordon Ramsay op Facebook over Anthony Bourdain die zelf uit het leven zou zijn gestapt. ‘Hij bracht de wereld in onze huizen en inspireerde zoveel mensen om verschillende culturen te ontdekken middels eten.’ Jamie Oliver schrijft op Twitter: ‘Ik moet zeggen dat ik in shock ben na het horen van het nieuws dat Anthony Bourdain is overleden.’ Hij noemt de kok vernieuwend en een persoon die ervoor zorgde dat de culinaire discussie op gang kwam. ‘Rust in vrede, chef. Veel sterkte aan zijn familie en zijn vrienden.’

Bij de brasserie in New York waar Bourdain elke ochtend at als hij in de stad was, gedenken fans de tv-kok en documentairemaker. Er is een bloemenzee ontstaan en de deuren van de zaak hangen vol met briefjes waarop  fans hun verdriet uiten. 

‘Zijn liefde voor grote avonturen, nieuwe vrienden, lekker eten en drinken, en bijzondere verhalen uit de hele wereld maakten hem een unieke verhalenverteller’, schrijft CNN in een reactie. ‘Zijn talenten hebben ons altijd verwonderd en we gaan hem vreselijk missen. Onze gedachten gaan uit naar zijn dochter en de rest van zijn familie tijdens deze moeilijke tijd.’

‘Rock&roll-ster op het gebied van eten’

Ook in Nederland wordt geschokt gereageerd op het overlijden van de tv-kok en presentator. In een besloten Facebookpagina voor koks en gastheren schrijft men over het verlies van een held en een voorbeeld voor velen. Felix Wilbrink, culinair journalist bij dagblad De Telegraaf schrijft dat hij het moeilijk te geloven vindt dat Bourdain is ‘weggelopen uit het leven’. Tv-kok Miljuschka Witzenhausen noemt in diezelfde krant de Amerikaanse kok een ‘grondlegger’ en ‘een rock&roll-ster op het gebied van eten.’ Onno Kokmeijer schrijft op social media alleen het woord ‘Cult!’ bij een foto van Bourdain.  Gisteren heb ik nog je laatste boek gekocht…… en de laatste weken jou programma’s tot diep in de nacht gekeken’, zijn de woorden van kok Jermain de Rozario op Facebook.’ 

Over Anthony Bourdain

(c) ANP

Bourdain reisde de wereld over op zoek naar authentieke gerechten, dranken en ervaringen. Hiervoor verkende hij alle uithoeken van de wereld. Tijdens zijn reizen maakte hij kennis met de kleurrijke lokale inwoners en ontdekte hij de internationale culturele landschappen. Bourdain verwierf bekendheid met zijn boek Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly en het televisieprogramma No Reservations, dat ook in Nederland te zien was op Discovery Channel en 24Kitchen.

Reageer op dit artikel