nieuws

Jermain de Rozario stoomt studenten horeca klaar voor het vak met Leerling Dag

Restaurant 960

Restaurant De Rozario in Helmond organiseert op 25 september om 19.00 uur een speciale ‘Leerlingen dag’. ‘Een inspirerende, leerzame avond vol tips en tricks’, aldus Jermain de Rozario. Hiermee hoopt de ondernemer (aankomende) studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op het vak. ‘Die verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij school, maar ook bij de ondernemer.’

Jermain de Rozario stoomt studenten horeca klaar voor het vak met Leerling Dag
Jermain de Rozario van restaurant De Rozario

Leerlingen betalen voor deelname aan de Leerling Dag 35 euro. Hiervoor krijgen zij een viergangendiner, en bij ieder gerecht uitleg over hoe het is verzonnen en bereid. Deelnemers krijgen ook de recepturen mee naar huis. ‘We willen inspireren, vertellen waarom de we dingen doen die we doen en wat onze visie is.’ Jermain De Rozario zegt dat hij de leerlingen ook wil vertellen over hoe het er in de praktijk aan toegaat. ‘Over collegialiteit in de horeca en hoe je er je mannetje moet staan.  Ik wil ze bewust maken waar ze aan beginnen en laten zien wat de mooie én minder mooie aspecten zijn aan het vak. Dan zullen ze het naar mijn mening langer volhouden.’

‘Ik was 22, toen ik nog geen ei kon bakken’, vertelde De Rozario zelf eerder tegen Misset Horeca. De Rozario raakte echter met het kookvirus besmet en werkte zich in sneltreinvaart op tot chef de partie bij tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen. Sinds 2016 mag hij zich eigenaar noemen van restaurant De Rozario in Helmond. ‘Bij De Lindehof heb ik vooral geleerd om door te zetten en te anticiperen op moeilijke situaties. Kan niet, bestaat niet. Dat wil ik hier doorvoeren’, zei hij na de opening van zijn restaurant. De Rozario deed als tiener een opleiding tot kapper. ‘Vond dat alleen maar leuk vanwege al die dames die daar op school zaten’, zegt hij lachend. ‘Ik was echt een boefje’. School neemt hij in die tijd niet serieus, hij houdt vooral van feesten en geeft geld uit als water. Als de deurwaarders bij hem aankloppen, beseft hij dat het anders moet.

Van kapper naar kok met eigen restaurant

Begin 20 gooit hij het roer om. Hij vindt een baan als gastheer bij restaurant De Warande in Helmond en start met het wegpoetsen van zijn schulden. In de horeca voelt hij zich thuis, maar vooral de keuken trekt hem. ‘Heb koken altijd al leuk gevonden.’ Bij restaurant ’t Parlement verwisselt hij de voorkant voor de keuken en klimt in 7 jaar op van leerling tot chef. Om zich verder te kunnen ontwikkelen, vertrekt hij in 2013 naar De Lindehof in Nuenen, waar hij tot april 2016 als chef de partie onder zijn leermeester Soenil Bahadoer het topniveau leert kennen. In 2014 wint De Rozario er de kookwedstrijd ‘Variatiechef van het Jaar’.

Hoe maak je de horeca aantrekkelijker?

11.000 jongeren halen jaarlijks een mbo-diploma in de gastvrijheidsbranche. De vraag naar nieuwe medewerkers ligt ruim driemaal zo hoog. Scholen zeggen het enthousiasme bij leerlingen te zien teruglopen na het ervaren van de praktijk, zo blijkt uit rondvraag van Misset Horeca.  De feedback die de Horeca Vakschool Rotterdam krijgt? ‘Veel scholieren vinden de dagen te lang en te zwaar. Het romantische beeld dat ze zagen op televisie is dan weg.’ Ongeveer de helft van het aantal scholieren bij deze vmbo-school kiest er uiteindelijk voor om verder te gaan met een mbo horeca-opleiding. Het Graafschap College in Doetinchem: ‘Wij zien hier in het Oosten van het land geen daling in het aantal inschrijvingen voor de richting horeca. Wel zien we meer uitval nadat de praktijk is ervaren. Vooral bij niveau 2-leerlingen.’ De docent vervolgt: ‘Als school scheppen wij direct een heel helder beeld van hoe de praktijk is. We proberen dat romantische beeld, realistisch te maken. Maar zoiets willen de leerlingen vaak zelf ondervinden. De horeca is een prachtig vak, maar het is niet alleen dat mooie glas rode wijn en die lekkere biefstuk die op tafel moet worden gezet.’ Faasse van de Horeca Vakschool Rotterdam vult aan: ‘Wij proberen onze studenten ook zo goed mogelijk voor te bereiden op de praktijk door ze erover te vertellen. Maar de meeste hier zijn doeners en moeten het echt zien voordat ze het geloven.’

Jermain de Rozario hoopt dat in de toekomst meer collega-ondernemers zijn voorbeeld gaan volgen. ‘Ik hoop dat het een nieuwe beweging wordt.’

Hoe maak je de horeca aantrekkelijker voor de nieuwe generatie?

Reageer op dit artikel