nieuws

Magister Vini, hoogste wijnonderscheiding, voor Arjen Pleij

Restaurant 1458

Arjen Pleij heeft donderdag 30 augustus het diploma Magister Vini ontvangen. Het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied. De f&b-manager van Kasteel Engelenburg in Brummen is de twaalfde Nederlander met dit diploma.

Magister Vini, hoogste wijnonderscheiding, voor Arjen Pleij

De bijeenkomst vond plaats bij Kasteel Engelenburg in Brummen. Arjen Pleij ontving zijn diploma uit handen van de voorzitter van de examencommissie Magister Vini, Gerhard Horstink. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied. Totaal telt Nederland nu twaalf Magistri Vini. De laatste keer dat het diploma werd uitgereikt was in 2016.

Tijdens de bijeenkomst verdedigde Arjen Pleij zijn scriptie ten overstaan van de Examencommissie Magister Vini en andere deskundigen uit de wijnbranche. Zijn scriptie ‘Stellenbosch, Wat is de relatie tussen terroir en de indeling in wards in de Zuid-Afrikaanse wijnregio Stellenbosch? Verleden, heden en toekomst.’ kreeg een voldoende beoordeling.

Magister Vini: wijnkennis naar hoger niveau

Lees ook:

Lees ook:

Het theoretisch deel van het examen bestaat uit vier modules over de onderwerpen wijnbouw, wijnbereiding, markt & marktbewerking en actuele onderwerpen. Het proeftechnisch examen van Magister Vini bestaat uit drie modules. Aan de hand van blindproeverijen moeten verschillende typen wijn worden beoordeeld op het gebied van leeftijd, ontwikkeling, potentie, kwaliteit en commerciële reikwijdte.

Met het instellen van het Examen Magister Vini wordt tegemoet gekomen aan de wens van de wijnbranche om de wijnkennis in Nederland op een hoger niveau te brengen. Het Examen Magister Vini voldoet aan de eisen op niveau 5 zoals deze zijn vastgesteld door de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN).

Reageer op dit artikel