Zeeuws mosselseizoen iets later dan normaal officieel van start

Zeeuws mosselseizoen iets later dan normaal officieel van start

Een paar weken later dan gebruikelijk is het Zeeuwse mosselseizoen officieel begonnen. De eerste mosselen zijn woensdag bij Yerseke door de onderzeeboot Drebbel boven water gehaald.

Waarom de mosselen dit jaar wat later rijp waren, is onduidelijk. Het is een natuurproduct, aldus Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers. 'De ene keer word je al vroeg in het seizoen blij verrast met een mossel van uitzonderlijke kwaliteit, zoals twee jaar geleden. Dit jaar is dat later. Het is en blijft gissen naar de reden. Is het de winter die langer aanhield? Niemand die het weet.'

Op een drooggevallen zandplaat lieten ongeveer honderd liefhebbers zich de nieuwe oogst goed smaken. Het zijn goed gevulde mosselen, constateerde Nico van Zandvoort van de Nederlandse Mosselveiling.

65 procent gaar naar België

recept mosselen

De meeste mosselen gaan naar de zuiderburen. De Belgen nemen 65 procent van de totale afzet voor hun rekening. Frankrijk en Duitsland volgen op plaats twee en drie. In Nederland groeit de consumptie van mosselen, aldus de Nederlandse Mosselveiling.

Er zijn wereldwijd meerdere soorten mosselen, zo meldt Stichting Vis & Seizoen. Het kweken van mosselen gebeurt op verschillende manieren. Een gebruikelijke methode is de zogenaamde bodemcultuur. De mossel bodemcultuur wordt in de Oosterschelde gekweekt.

Recept Mosselen naturel

Ingrediënten

4 kilo verse mosselen
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 ui, gesnipperd
boter
1 dl water

Werkwijze

· Spoel de mosselen onder koud stromend water.
· Mosselen met een kapotte schaal weggooien. Mosselen die nog open staan even een tikje geven om te kijken of ze uit zichzelf weer dicht gaan. Dan leven ze nog en zijn ze in orde, anders weggooien.
· Verwarm wat boter in een mosselpan of andere grote pan waarin je ruimte overhoudt om de mosselen op te schudden tijdens het koken.
· Stoof de uien en bleekselderij in de boter en voeg de mosselen en het water toe.
· Zet op hoog vuur en laat aan de kook komen.
· Schud drie à vier keer om en in maximaal 10 minuten zijn de mosselen gaar.
· Serveer direct, of verwerk het kookvocht en de mosselen in een verdere bereiding.

Toepassingen
· Klassiek geserveerd met frites en mayonaise.
· Vervang het water door wijn en voeg look en room toe.
· Vervang het water door bier.

Vis & Seizoen

Stichting Vis & Seizoen (sinds 2005) is een initiatief van Versvishandel Jan van As en heeft als doel de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel te verduurzamen. Dit recept is ontwikkeld samen met Gastronomixs van Jeroen van Oijen & Inge Meijs.

>> Meer recepturen van Vis & Seizoen op Misset Horeca