Eerste diploma's SVH Vinoloog/Sommelier uitgereikt

Eerste diploma's SVH Vinoloog/Sommelier uitgereikt
Fotobijschrift (v.l.n.r.): Ruud Weterings, geslaagde Jorica Koppen, SVH Meesterkok Robert Kranenborg, geslaagde Randal van Gils en Ricardo Eshuis.

Op 19 september 2018 hebben de eerste geslaagden tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam het officiële SVH Vinoloog/Sommelier diploma ontvangen. SVH Vinoloog/Sommelier is als examen ontwikkeld voor de horeca, zodat meer mensen met de wijnkennis van een vinoloog gasten kunnen adviseren over wijn-spijs-combinaties.

Het gaat om de praktische toepassing van wijnkennis aan tafel in het restaurant. Het diploma vinoloog/sommelier is onderdeel van de certificering SVH Wijn dat uit drie diploma’s bestaat: SVH Wijn 2, SVH Wijn 3 en SVH Vinoloog/Sommelier.

Het examen SVH Vinoloog/Sommelier is in juni 2018 succesvol afgerond door de twee kandidaten. Voorafgaand aan het examen hebben de kandidaten de opleiding tot SVH Vinoloog/Sommelier gevolgd bij WTOL (Wijntraining Online) Academy. Deze vernieuwde opleiding leidt de kandidaten breed op. De inhoud van de opleiding is afgestemd op het examen SVH Vinoloog/Sommelier. Daarmee worden de deelnemers klaargestoomd om in een breed kader over wijn en spijs advies te kunnen geven. De opleiding besteedt daarom veel aandacht aan het ontwikkelen en verfijnen van de zintuiglijke eigenschappen. Het hoge niveau wordt onder anderen gewaarborgd door boegbeelden uit de horeca. Zo worden de lessen voor gastronomie gegeven door SVH Meesterkok Robert Kranenborg.

Voldoende kwalificatie

Kandidaten kunnen niet zomaar deelnemen aan het examen SVH Vinoloog/Sommelier. Ze kunnen alleen opgaan indien zij beschikken over een SVH Diploma Wijn 3 of een diploma van vergelijkbare waarde. Het is namelijk gericht op aankomend (gastronoom)sommeliers en professionals met enige jaren werkervaring en het bestaat uit drie onderdelen voor theorie en praktijk die afzonderlijk getoetst worden. SVH-directeur Ricardo Eshuis: 'SVH maakt al een tijd werk van het aantrekkelijker maken van wijnonderwijs. Onder andere door moderne examens en eigentijdse leermiddelen te ontwikkelen. Onze branche heeft behoefte aan meer vakmensen die wijnkennis en verkooptechnieken kunnen combineren. Opleiders zoals Wijntraining Online dragen daar met mooie opleidingsmethodieken aan bij: een goede mix van online en praktijk.'