nieuws

Kolibrie HRM en online platform met koks uit Spanje slaan handen ineen

Restaurant 264

Ondernemer Dick van Ostaden ondervond aan den lijve hoe lastig het is om vacatures op te vullen, met name in de keuken. Hij zocht zijn toevlucht in het buitenland, met succes. Inmiddels is hij eigenaar van het online platform Koks uit Spanje (K.U.S.) en heeft hij tientallen bedrijven voorzien van buitenlandse koks. Recent sloeg Van Ostaden de handen ineen met Kolibrie HRM.

Kolibrie HRM en online platform met koks uit Spanje slaan handen ineen

Van Ostaden: ‘Hierdoor wordt de verloning van deze nieuwe medewerkers eenvoudig en goed geregeld. Kolibrie is namelijk dé  HRM en payroll specialist voor de horeca. Zij kan middels payroll de verloning op zich nemen. Op die manier betaalt de ondernemer een vast bedrag per gewerkt uur. Kolibrie is
dan de juridisch werkgever en verantwoordelijk voor loondoorbetaling bij –bijvoorbeeld- ziekte of minder werk vanwege een lagere omzet. Dat betekent voor de ondernemer minder administratieve lasten en minder risico’s.’

Koks uit Spanje

K.U.S. biedt ondernemers op zijn beurt de mogelijkheid tot het plaatsen en inzien van CV’s op Koksuitspanje.nl. K.U.S. brengt vacatures in Spanje onder de aandacht en kijkt over de schouder van de ondernemer mee, tot aan het moment dat de nieuwe kok in de keuken staat. ‘Tot grote
vreugde van tientallen ondernemers hebben we op deze manier hun keukenteam  aangevuld hebben met vakbekwame koks die trots zijn op hun vak.’ Harold Briels van Kolibrie: ‘Professionals die bereid zijn om te verhuizen en duidelijke arbeidsvoorwaarden verdienen. Samenwerking lag daarom voor de hand.’

‘Van frustratie naar verdienmodel’

Dick van Ostaden is de voormalig eigenaar van Boshuys Hermitage in Oisterwijk – oud-winnaar van de Misset Horeca Terras Top 100. Hij en zijn vrouw droegen deze zomer na 25 jaar het stokje over aan Edwin en Marloe van Gijzen. Van Ostaden zei toen al tegen Misset Horeca dat hij zich volledig wilde gaan focussen op zijn bedrijf K.U.S. (Koks uit Spanje) waarin hij bemiddelt tussen koks uit het buitenland en horecawerkgevers in Nederland. ‘Ik ben hier veertien maanden geleden mee begonnen en dit bedrijf groeit hard’, zei hij deze zomer. ‘Ik heb van mijn frustratie mijn verdienmodel gemaakt’. Van Ostaden kampte zelf in het verleden ook met tekort aan personeel. ‘De komende zes jaar is dit probleem ook echt nog niet opgelost. Ik was klaar met de stress die dit met zich meebrengt. Met wat ik nu ga doen heb ik alleen mijn laptop en een telefoon nodig.’

Horecapersoneel aannemen: wat moet je weten én doen

Restaurants en cafés sluiten hun deuren vaak een extra dag, maar soms zelfs helemaal vanwege een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd personeel. KHN zegt in televisieprogramma EenVandaag dat 10.000 vacatures in de horeca structureel niet in te vullen zijn. In totaal zijn er 30.000 vacatures in de horeca.

Reageer op dit artikel