nieuws

De Groene Afslag: ‘Alles wat wij hier doen staat in het teken van de groene ommezwaai’

Restaurant 1056

De Groene Afslag, gelegen in het hart van ’t Gooi, opent op 14 februari de deuren.

De Groene Afslag: ‘Alles wat wij hier doen staat in het teken van de groene ommezwaai’

Initiatiefnemer en duurzaam ondernemer Lucas Mol legt uit wat zijn project zo speciaal maakt: ‘De Groene Afslag wordt letterlijk en figuurlijk de groenste inspiratielocatie van Nederland. Een multifunctionele hotspot met heerlijke horeca, unieke werkplekken, buitengewone vergaderruimtes en het is een super circulair podium voor green culture. Allemaal van, voor, door, met en in ’t Gooi’. Veel grote steden hebben al zo’n toekomstbestendige impacthub. In Amsterdam Pakhuis de Zwijger, De Ceuvel en Circl bij het ABN Amro hoofdkwartier, in Utrecht de Metaal Kathedraal en de Social Impact Factory en in Rotterdam Blue City, in het voormalig Tropicana. ‘Ook De Groene Afslag draait volledig om het kweken van duurzaam enthousiasme.’

Cradle to cradle

Lucas Mol:‘Alles wat wij hier koken, bouwen, verhuren en organiseren, staat in het teken van de groene ommezwaai. Wij laten zien dat verduurzamen makkelijker is dan je denkt. En vooral leuker. Je moet het alleen soms nét even weten. Net iets creatiefs zien wat zo aanstekelijk werkt dat jij ook een groen humeur krijgt. Net iets pienters tegenkomen wat zo inspireert dat jij thuis ook klimaatslimme keuzes gaat maken.’ Vandaar ook dat in elk hoekje van het 2800m2 tellende pand, altijd spelenderwijs iets bijzonder duurzaams te ontdekken valt. Zo vind je in het restaurant, met zitplaatsen voor 100 mensen, een enorme hamerhaai van 3,5 meter, gemaakt van een paar duizend vishaken, als statement tegen overbevissing. In de gangen naar de kantoorruimtes, met 75 vaste en 35 flexibele werkplekken, hangt een prachtige muurschildering van 75m2 van de New Yorkse graffiti artist Brian Kenny, die de komende weken verder wordt opgesierd met maskers die kunstenaars maakten van zwerfafval. De cradle to cradle vergaderzalen zijn ingericht met ‘gered’ vintage, design, antiek en ge-upcycle-de objecten.

In de horecaruimte met ruim 100 zitplaatsen, serveren de chefs onder meer een circulair aardappelsoepje, een truffelomelet van eieren uit eigen ren, knapperige kroketjes van ongewenste Schipholganzen, gegrilde vergeten seizoensgroenten, of de beste appeltaart van ‘t Gooi. Met Groene Afslagroom. De koffie is er huisgebrand en het bier komt van Hollandse bodem.

Evenementen

Behalve een plek voor horeca, werken en vergaderen, wordt De Groene Afslag ook bij uitstek een locatie voor bijzondere evenementen. Denk aan workshops, films, festivals, educatieve scholenprogramma’s, aanschuiftafel-avonden, markten en nog veel meer. Bovendien kunnen lokale initiatieven er hun thuishonk vinden, bijvoorbeeld in samenwerking met onze buren van De Altijd Werkplaats, waar mensen met weinig kansen, waaronder statushouders, een leerzame werkplek hebben. Dankzij hun nieuw genoten opleiding tot klusjesman en meubelmaker, helpen deze mensen nu óók mee om De Groene Afslag tot een groot succes te maken.

Openingstijden

Van 09.00 tot 18.00 uur. Ook in het weekend. Na 18.00 uur worden alle ruimtes gebruikt voor besloten evenementen en partijen.
De Groene Afslag ligt aan de Amersfoortsestraatweg 111 in Laren.