nieuws

Rene Bogaart: Pavarotti ook in Kijkduin en Leiden

Restaurant 2340

Rene Bogaart: Pavarotti ook in Kijkduin en Leiden
Nieuwe boulevard Kijkduin

Rene Bogaart opent twee nieuwe locaties van zijn concept Pavarotti. Naast Zoetermeer en Delft krijgen ook Kijkduin en Leiden vestigingen van Pavarotti. Bogaart maakte al zijn horecabedrijven begin dit jaar geheel vrij van contant geld.

Rene Bogaart gaat ook contant geld weren bij de nieuwste locaties in Kijkduin en Leiden. Leiden gaat deze zomer open. In Kijkduin kan Bogaart naar verwachting in november 2019 gaan verbouwen zodat de deuren in maart 2020 open kunnen.

Pavarotti Leiden

Pavarotti Leiden van Rene Bogaart gaat medio juni/juli open en krijgt een terrasboot voor de deur. De locatie omvat een kleine duizend vierkante meter op de Nieuwe Rijn 48 op de hoek met de Hartesteeg. De gevel van het pand wordt de komende weken compleet vernieuwd. Bogaart laat weten dat het om bijna 500 zitplaatsen zal gaan in hartje Leiden.

Pavarotti Kijkduin

De vestiging in Kijkduin komt op de hoek van de nieuwe boulevard. ‘We komen op zowel boulevard niveau als op promenade niveau met een terras in de duinkam.’

Horeca zonder contant geld

Rene Bogaart van Big Horeca – nr 89 in de Misset Horeca Top 100 Grootste Bedrijven en Merken – weert sinds september 2018 contant geld bij zijn horecabedrijf Pavarotti in Zoetermeer. Dit beviel zo goed, dat hij sinds begin dit jaar in al zijn zaken alleen nog werkt met pin-betalingen.  ‘Het is veel veiliger, transparanter en goedkoper,’ motiveerde hij eerder zijn beslissing tegenover Misset Horeca.

‘Mensen accepten het’, is de nuchtere conclusie van Rene Bogaart. ‘Misschien blijven er wel een paar gasten weg om deze reden, maar in de omzet merken we het niet. Het is natuurlijk een zaak met veel volume, dat scheelt wel.’ Bogaart maakte begin 2019 al zijn zaken cashless. Dat zijn bijvoorbeeld Gina, Clooney, Volle Maan, Ice Paradise (overdekt schaatsen van november tot maart), Napoleon, Kapitein Haak, Bij Oma en Carpe Diem.

Bogaart is er heilig van overtuigd dat cashless de toekomst is. ‘Het is niet alleen veiliger, maar ook veel sneller met afrekenen. Bovendien hoef ik niet meer elke avond 15 portemonnees te tellen. Je hebt geen kluis meer nodig. En daarnaast kost het storten van contant geld behoorlijk wat, en ook wisselgeld dat je moet halen bij de bank is niet gratis.’ Van zijn bank kreeg Bogaart complimenten voor zijn stap. ‘Alles is geheel transparant. Sjoemelen met omzetten is niet meer mogelijk.’

Lees meer

Lees meer

Einde aan verleiding van contant geld

‘Maar ook medewerkers komen niet meer in de verleiding door het contante geld. Ook fooi achterhouden kan niet meer. ‘Het hoort niet, maar het gebeurde soms wel. Bij onze zaken verdelen we de fooi over het hele team naar het aantal gewerkte uren. Maar gasten stopten bedieningsmedewerkers nog wel eens wat toe met de woorden: dit is voor jou. Dat behoort nu ook tot het verleden.’

Fooi vragen

Bij elke pin-transactie vraagt het pin-apparaat nu of de gast extra wil geven. Antwoordt de gast bevestigend, dan komt de vervolgvraag ‘hoeveel’ de gast als fooi wil geven. ‘Tot nu toe is de fooi hoger dan in voorgaande jaren,’ concludeert Rene Bogaart. ‘Natuurlijk weet ik niet of dit zo blijft, maar iedere gast krijgt nu wel de concrete vraag of hij iets extra’s wil geven. Dat gebeurt bij contant betalen natuurlijk niet. We hebben daar best wel wat discussie over gehad: kun je gasten om fooi vragen? Maar zo werkt deze pin nu eenmaal. Gasten vinden het eigenlijk ook niet raar. Ze durven ook wel nee te zeggen.’


 

Reageer op dit artikel