Jeroen Meppelink verkoopt restaurant Sems in Leeuwarden

Jeroen Meppelink verkoopt restaurant Sems in Leeuwarden

Jeroen Meppelink neemt na 10 jaar afscheid van zijn restaurant Sems in Leeuwarden. Hij biedt het te koop aan. Meppelink wil zich focussen op zijn twee andere bedrijven. Sems is aangesloten bij JRE en heeft 13 punten in de Gault Millau-gids.

Jeroen Meppelink (36) heeft Sems 10 jaar gedaan, waarvan de laatste 7 jaar als ondernemer. Sinds een aantal jaren is hij echter ook mede-eigenaar van de evenementenlocatie StadsLab en van het CityLab hotel, beide op het voormalige Suikerunie terrein in Groningen. ‘Bij het StadsLab doen we heel diverse dingen. Congressen, kennisfestivals, events, bedrijfsfeesten, partijen. Bijna elke wens van de gast kunnen we vertalen naar de praktijk.’

Pittige keuze

‘De keuze om Sems te koop te zetten, was best pittig,’ zegt de ondernemer tegen Misset Horeca. Maar ik moest keuzes maken. Ik heb 10 jaar een super-tijd gehad bij Sems. Maar een restaurant runnen dat altijd open is van dinsdag tot en met zondag is een heel andere business dan een evenementenlocatie. Ik zeg niet dat het eenvoudiger is, maar een evenementenlocatie is wel minder voorspelbaar. Elke aanvraag van gasten is anders. En het is heel bijzonder om elke keer weer van aanvraag tot realisatie iets neer te zetten.’

Meppelink zal het gevoel wel missen dat door hem heengaat na een avond waarin alles goed verlopen is bij Sems. ‘Als je een mooie service hebt gedraaid en alle gasten gaan tevreden de deur uit, dat is en blijft kicken. Dat zal ik zeker missen.’

Sems Leeuwarden van Jeroen Meppelink
Sems, Leeuwarden

Pand Sems in hartje Leeuwarden

Jeroen Meppelink is geen eigenaar van het pand van Sems aan het Gouverneursplein in Leeuwarden (110.000 inwoners). Hij biedt het restaurant aan, inclusief handelsnaam. ‘Ik zou het zelf heel tof vinden als Sems blijft bestaan. Dat zou ook goed zijn voor de stad Leeuwarden. Maar dat hoeft niet per se. Er melden zich ook gegadigden die heel andere plannen hebben met het pand.’

Het Rijksmonument bestaat uit een restaurant met nu zo’n 50 couverts, een terras met evenveel zitplaatsen, een wijnbar, proeflokaal en een grote en kleine zaal (boven) van 30 en 75 personen. Boven bevindt zich ook een keuken.

Personeel Jeroen Meppelink

De ondernemer heeft zijn plannen besproken met het personeel van Sems (in totaal zo’n 18 mensen). ‘Tot nu toe is nog niemand vertrokken, maar natuurlijk kan ik niemand tegenhouden. We hebben gelukkig allemaal hetzelfde doel en dat is Sems goed overdragen aan een nieuwe eigenaar. Dat zie ik het liefst.’

Sems is niet het enige restaurant van een JRE-lid dat te koop wordt aangeboden. Ook De Loohoeve en Hanninkshof staan te koop.