KHN: Duurzaamheid in de horeca bepalen ondernemers zelf

KHN: Duurzaamheid in de horeca bepalen ondernemers zelf

Minder rood vlees en meer creatieve vegetarische gerechten. Met dit soort aanpassingen aan de menukaart kunnen restaurants hun bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen halveren, stelt Natuur & Milieu op basis van een onderzoek in samenwerking met de organisatie Greendish. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is de horeca volop bezig met verduurzamen. 'Maar ondernemers bepalen natuurlijk zelf in welk tempo en hoe.'

Een restaurant dat erin slaagt om het aandeel van vegetarische of veganistische gerechten op te krikken van 7 procent naar 40 procent en het aandeel van rood vlees ruim te halveren, vermindert zijn CO2-uitstoot volgens Natuur & Milieu met 43 procent.

Een andere optie is kleinere stukjes vlees serveren en meer groenten op het bord leggen. Met 20 procent minder dierlijke eiwitten en 30 procent meer groenten gaat de uitstoot 18 procent omlaag. Volgens de onderzoekers kan dat zonder in te boeten aan klanttevredenheid.

KHN: 'Ondernemer speelt in op vraag'

Volgens Koninklijke Horeca Nederland is het ophogen van het aantal vegetarisch gerechten naar 40 procent wel een hele grote stap. Wel ziet de brancheorganisatie dat er steeds meer vegetarische/veganistische gerechten komen. Maar: 'Een biefstukrestaurant zal, zolang er vraag is van de gast, biefstuk blijven serveren', zegt directeur Dirk Beljaarts van KHN.

Ondernemers weten volgens hem prima zelf hoe ze in moeten spelen op de wens van hun gasten.Volgens Beljaarts zetten horecaondernemers al volop in op duurzaamheid. 'Maar we laten het aan de ondernemers zelf hoe zij dat doen en in welk tempo.'

Kleinere porties en Doggybags

Als alle 5000 restaurants met een Frans-Nederlandse keuken hun menu op deze manier aanpassen, dan scheelt dat jaarlijks 135 miljoen kilo CO2-uitstoot, vergelijkbaar met 42.000 dieselauto's, rekent Natuur & Milieu voor. Het tegengaan van voedselverspilling kan ook veel opleveren. Volgens Natuur & Milieu vindt 12 procent van de totale verspilling plaats in de horeca.

Om dat tegen te gaan, kunnen restaurants kleinere porties serveren en het makkelijker maken om iets bij te bestellen. En overgebleven eten naar Amerikaans voorbeeld meegeven in 'doggybags'.