GaultMillau 2020 eet beste Groentegerecht bij Nieuwe Winkel in Nijmegen

GaultMillau 2020 eet beste Groentegerecht bij Nieuwe Winkel in Nijmegen
Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel

Emile van der Staak is de chef-kok die volgens GaultMillau het Beste Groentegerecht maakte van alle bezochte restaurants. Vorig jaar was de titel nog Beste Groentechef (Chris Naylor-Vermeer*), dit jaar kiest GM echt het beste gerecht.

Emile van der Staak kreeg de award maandag 2 december 2019 in de Kromhouthal in Amsterdam. Zijn gerecht met acht verschillende boontjes in rollade vorm zorgt ervoor dat hij de prijs krijgt voor Beste Groentegerecht.

Uit de notities van GaultMillau: ‘Met deze award bekronen we een chef die op uitzonderlijke wijze omgaat met groenten. We stootten op een eigengereide chef die ons op een andere manier laat kijken naar iets wat we al lang kennen. Zoals veel goede ideeën ontstaan op moment dat je het niet verwacht, kreeg deze chef een ingeving toen hij op een bankjein een voedselbos zat. De Botanische Gastronomie was geboren. Waar chefs doorgaans weinig weten over planten kent een botanicus alle ins en outs. De Botanische keuken brengt de twee samen. De botanicus vertelt wat eetbaar is en Emile van der Staak maakt er iets bijzonders van. Hij werkt met ingrediënten die niemand kent of in de keuken gebruikt en overstijgt vele culinaire stromingen.’

Groentegerecht van het Jaar

‘Tijdens onze bezoeken proeven we verschillende sublieme groentegerechten. Zoals het gerecht met acht verschillende boontjes in rollade vorm met crème van de bladeren van de mahonieboom uit het voedselbos en een intense jus op smaak gebracht met uien-olie. De boskruiden maken het af met een frisse limoensmaak. Elke hap is wauw. Delicaat, veel diepgang en toch fraîcheur.’

In oktober kwam De Nieuwe Winkel van Emile van der Staak binnen op 96 in de Lekker Top 100 voor 2020.