Horecagast moet vanaf nu worden gevraagd om contactgegevens

Horecagast moet vanaf nu worden gevraagd om contactgegevens

Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten. Ook wordt reserveren weer verplicht voor een bezoek aan restaurant of terras. Die maatregelen werden vorige week door premier Mark Rutte aangekondigd tijdens een persconferentie en moeten het makkelijker maken om contactonderzoek uit te voeren na een lokale corona-uitbraak.

Gasten in de horeca zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan. Een horecaondernemer mag een gast niet weigeren als die zijn contactgegevens niet wil afstaan.

De maatregelen kwamen onverwacht en roepen vragen op over privacy. Zo liet branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten dat verplicht achterlaten niet mag volgens de privacyregels. Directeur Dirk Beljaarts zei nog nadere informatie van het kabinet te verwachten over hoe de registratie moet gaan werken.

De sector vindt overigens ook dat de aandacht weer teveel op de horeca ligt. Zo wordt erop gewezen dat de overheid de afgelopen tijd juist zegt dat familiefeestjes de belangrijkste besmettingshaarden zijn.

Hoe lang de gegevens van gasten bewaard moeten worden, is nu nog niet duidelijk. Ook is nog niet helder of het voldoende is dat één persoon per tafel zich laat registreren, of dat iedere gast dit persoonlijk moet doen. Dirk Beljaarts van KHN laat weten dat deze vragen zijn uitgezet. ‘Tot nu toe gaan we ervan uit dat iedereen zich persoonlijk moet registreren.’

Het achterlaten van gegevens gebeurt op basis van vrijwilligheid in verband met deze wet, maar het kabinet gaat ervan uit dat mensen zullen meewerken, om een nieuwe lockdown te voorkomen.

Wanneer moet er gereserveerd worden?

Bij alle restaurants, cafés en terrassen, binnen en buiten, dient een reservering geplaatst te vinden. De reservering kan voorafgaand aan het bezoek plaatsvinden of per plaatse volgens het ‘wait to be seated principe’.

Waarom moeten gasten reserveren?

Om de ontvangst van grote aantallen mensen te kunnen spreiden is reserveren verplicht. Dit is op advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Moet ik de contactgegevens van mijn gasten registreren?

In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis.

Is een reservering, een vaste zitplaats en gezondheidscheck altijd verplicht in de horeca?

De horeca gaat voor binnen én buiten, ongeacht de aantallen bezoekers, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich vrijwillig te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.

Per wanneer is de horeca verplicht bezoekers te vragen zich te registeren?

Per 10 augustus is het in de horeca verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.

  • Gasten registreren zich op vrijwillige basis
  • Gegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek

Hoe registreer je jouw gasten in de horeca?

Welke gegevens registreert de horeca?

Ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD registreert de horeca contactgegevens waaronder naam en telefoonnummer.

Wanneer moet er een gezondheidscheck plaatsvinden?

Als binnen meer dan 100 personen of buiten meer dan 250 personen (exclusief personeel) ontvangen worden is een gezondheidscheck verplicht.

Wat is een gezondheidscheck?

In een gezondheidscheck (ook wel triage genoemd) vraagt een medewerker de bezoeker of de bezoeker verkouden is of koorts heeft.

Bron: Rijksoverheid.nl

Horecazaken en bijvoorbeeld pretparken en musea kunnen twee weken worden gesloten als de GGD vaststelt dat er meerdere besmettingen met het coronavirus hebben plaatsgevonden.