Horecaondernemer komt met alternatieve 'Elfstedentocht' langs Utrechtse horeca

Horecaondernemer komt met alternatieve 'Elfstedentocht' langs Utrechtse horeca
Schaatsen op de Utrechtse Catharijesingel, waar op 13 februari ook de route van de Elfkroegentocht loopt.

De Utrechtse horecaondernemer Wes Schreutelkamp wil zaterdag 13 februari een alternatieve 'Elfstedentocht' organiseren in zijn stad: een 'Elfkroegentocht'. De tocht gaat langs horecazaken aan het water in de stad, waarop dan hopelijk geschaatst kan worden.

De gemeente Utrecht kondigde eerder deze week een vaarverbod af voor de binnenstad om ijsgroei te bevorderen. De route van de Elfkroegentocht voert over de Oudegracht, Catharijnesingel en Weerdsingel. Wes Schreutelkamp is eigenaar van onder meer Rum Club aan de Oudegracht.

Geen 11? Geen probleem!

Toen Schreutelkamp de weersvoorspelling zag en hoorde van het vaarverbod, vatte hij eerst het plan op om buiten te gaan staan met warme chocolademelk. De Rum Club zit in een werfkelder, direct aan het water van de Oudegracht in Utrecht. ‘Het probleem wat dan kan ontstaan is dat mensen zich gaan ophopen en dat wil je nu juist voorkomen. Daarom wilde ik het idee breder trekken,’zegt hij tegen De Utrechtse Internet Courant (DUIC).

Hij benaderde collega's in de stad, waarvan er veel enthousiast reageerden. Al snel waren negen anderen aan het water gevonden. Naast Rum Club doet ook Het Muzieklokaal, Stadskasteel Oudaen, De Utrechter, Louis Hartlooper Complex, De Heeren van Leeuw, De Vingerhoed, Kaasbar Utrecht, Toque Toque en Beers & Barrels mee.

Wes Schreutelkamp is (mede-)eigenaar van de Utrechtse bedrijven Streetfood Club en Rum Club.

Schreutelkamp heeft ook al een kaartje gemaakt waarop de route en de deelnemende horecabedrijven te zien zijn. ‘Andere zaken op de route kunnen natuurlijk aanhaken, alleen maar gezellig.’ Dat het daarmee geen elf kroegen meer zijn, maakt hem daarbij niet uit. Het gaat om de gedachte.

Hoe de route er zaterdag exact uit gaat zien, hangt af van het weer en de ijscondities tegen die tijd. Om geen gedoe te krijgen wil Schreutelkamp benadrukken dat het geen officieel evenement is, die mogen immers onder de huidige coronamaatregelen niet worden georganiseerd. De gemeente is wel op de hoogte gesteld van het plan, maar heeft volgens DUIC nog niet gereageerd. De verkoop van eten en (niet-alcoholisch) drinken op straat wordt nu gedoogd.