Sterrenchefs 212 beginnen nieuw restaurant

Sterrenchefs 212 beginnen nieuw restaurant
Richard van Oostenbrugge (l) en Thomas Groot (c) Chantal Arnts

Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge van restaurant 212 in Amsterdam, dat eind maart werd bekroond met een tweede Michelinster, beginnen een tweede restaurant in de hoofdstad. De zaak is gelegen om de hoek van hun huidige restaurant.

'Het ligt 100 meter van 212, om de hoek aan de Utrechtsestraat', vertelt Richard van Oostenbrugge. Plan is dat de zaak in juni de deuren opent. Het betreft een klein restaurantje met 45 zitplaatsen. Daarachter zit direct de keuken. 'Een zaak met een geweldig mooie pui en gebogen ramen.' Het restaurant gaat De Juwelier heten. 'Op de Utrechtsestraat zitten veel juweliers, maar dit is de enige echte', zegt Groot met een knipoog. Yoran Jakobi krijgt er de dagelijkse leiding in de keuken. Hij stond als chef in Table 65 in Singapore, een restaurant in Hotel Michael in het Sentosa Resort, waar Van Oostenbrugge en Groot de verantwoordelijkheid hebben. Het team wordt verder aangevuld met oude bekenden van de twee chefs. Ook een paar jongens die in 020 op Curaçao stonden.

Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge.

Menukaart

In het restaurant wordt alleen à la carte gekookt. 'Back to the old days', zegt Van Oostenbrugge. 'Ik denk echt dat daar een markt voor is in Amsterdam.' Een restaurant waar voor zo'n 15 euro een voorgerecht wordt geserveerd, een hoofdgerecht ligt tussen de 20 en 30 euro en een nagerecht staat voor gemiddeld 18 euro op de kaart. 'We gaan er ook koken op een open haard. We serveren er bijvoorbeeld zeetong, tarbot op de graat, kreeft, maar ook een kippetje. Truffel en kaviaar doen we tegen inkoop. We gaan echt voor een goede prijs/kwaliteit verhouding'. Er wordt in De Juwelier zowel lunch als diner geserveerd. Ook wijnen gaan er een belangrijke rol spelen. 'Wel wat laagdrempeliger dan bij 212, maar de hele dikke flessen liggen natuurlijk om de hoek. Dus er kan altijd iets worden geregeld.'

Interieur

Van Oostenbrugge vertelt dat ze dit pand in september vorig jaar aangeboden kregen. 'Een mooie kans, helemaal omdat het om de hoek ligt.' Het interieur krijgt een beetje de jaren '20 sfeer. We willen de stijl van het Jugendstil pand doortrekken.'

Michelinster 212

Van Oostenbrugge en Groot mogen sinds eind maart een tweede ster noteren voor hun Amsterdamse restaurant 212. 'Thomas en ik hoopten zeker op een tweede Michelinster', gaf Van Oostenbrugge als reactie. 'We hebben er ook keihard voor gewerkt samen met het hele team. En nu is-ie binnen! Dat is fantastisch. Ik ben apetrots op iedereen. Twee is toch echt twee…!