Vakjury maakt duurzame finalisten Gaia Green Awards bekend

Vakjury maakt duurzame finalisten Gaia Green Awards bekend

In een periode waarin voor de horeca letterlijk en figuurlijk de zon is doorgebroken heeft de vakjury de finalisten van de Gaia Green Awards 2021 aangewezen.

De jury had de uitdaging om uit de 5 genomineerden per categorie een drietal finalisten te selecteren. De 3 finalisten per categorie zijn als volgt vastgesteld:

Strandpaviljoens:

  • The Shore Scheveningen
  • Beach Inn IJmuiden
  • The Spot Zandvoort

Hotels:

  • Stayokay Terschelling
  • Suite Hotel Pincoffs Rotterdam
  • Van Rossum & Stadshotel Woerden

Restaurants:

  • Café de Ceuvel Amsterdam
  • Villa Ockenburgh Den Haag
  • Paviljoen Pampus Muiden

Uitreiking Gastvrij Rotterdam

De vakjury wijst per categorie één winnaar aan op basis van de informatie uit de voorrondes en de mystery visit. Alle finalisten worden de komende zomer bezocht door een mystery visitor die de finalisten op duurzaamheid gaat beoordelen. Ook wordt er gekeken naar de publieksstemmen die de finalisten zelf actief kunnen verkrijgen. Tot 20 augustus kunnen de finalisten publiekstemmen verzamelen.

Er kan hier gestemd worden. De jury neemt de publiekstemmen mee in het aanwijzen van de uiteindelijke winnaars. Ook ontvangt de finalist met de meeste publiekstemmen de Publieksprijs.

Uitreiking Gastvrij Rotterdam

De uiteindelijke winnaars worden op dinsdag 21 september 2021, tijdens de tweede beursdag van Gastvrij Rotterdam, bekend gemaakt door de vakjury op het DSNM! Paviljoen.

Nieuwe award: Plasticvrij Award

Naast de vijf bestaande awards wordt in 2021 een nieuwe award toegevoegd: de Plasticvrij Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan de horecalocatie die de meeste stappen heeft gezet in het plasticvrij krijgen van de horecalocatie. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de inspanningen die de horecalocatie heeft verricht in het voorkomen van het gebruik van plastic productverpakkingen, zowel bij leveringen van leveranciers als het uitbannen van Single-Use plastics.

Winnaars 2020

Tijdens de netwerkbijeenkomst van Gastvrij Rotterdam zijn op 22 september 2020, onder toeziend oog van 250 bezoekers in de Rotterdam Ahoy, de Gaia Green Awards 2020 uitgereikt. De volgende winnaars mochten de Gaia Green Awards in ontvangst nemen:

  • Hotels – Stayokay (Bergen op Zoom)
  • Restaurants – Veggies on Fire (Den Haag)
  • Strandpaviljoens – Beachclub Birds (Den Haag)

Tijdens de uitreiking is een extra award uitgereikt aan een horecalocatie die uitblinkt op het gebied van duurzame Food & Beverage: De Falco Eleonora Award. Deze speciale award ging in 2020 uit naar Beachclub Birds.

Ook is er een publiekprijs uitgereikt. Deze prijs is gegaan naar Noorderlicht. Deze Amsterdamse locatie kreeg maar liefst 22,5% van de publiekstemmen.

Partners

De Gaia Green Awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de horecasector op het gebied van duurzaam ondernemen. De partijen die de award ondersteunen zijn Green Key Nederland en België, EKO- Keurmerk Horeca, Vis&Seizoen, Good Fish Foundation, Olijfbedrijf, Stichting hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer Green Leisure Group. De awards worden gesponsord door Santas Koffie, Made Blue en Gastvrij Rotterdam.