Noma op 1 bij World's 50 Best Restaurants - Geen Nederlanders in top-50

Noma op 1 bij World's 50 Best Restaurants - Geen Nederlanders in top-50
Het team van Noma na de bekendmaking van de World's 50 Best Restaurants 2021.

Restaurant Noma uit Kopenhagen is uitgeroepen tot nummer 1 van de World's 50 Best Restaurants. De zaak van chef-kok René Redzepi mocht na een tweede plek in 2019, dit jaar het goud in ontvangst nemen. De ceremonie van de prestigieuze lijst vond dit jaar plaats in Antwerpen.

Na een tweede plaats in 2019 is er dan nu een eerste plek voor het restaurant van chef-kok René Redzepi. Het volgt daarmee Mirazur op in het Franse Menton. Dat restaurant, van de Argentijnse chef Mauro Colagreco, mocht zich tot dit jaar het beste restaurant uit de lijst noemen.

De eerste plek betekent een terugkeer voor Noma aan de top van de World 50 Best Restaurants. In 2010, 2011, 2012 en 2014 bezette het restaurant die positie ook al eens, toen nog op de oude locatie.

Het is sowieso een goed jaar voor Redzepi en zijn team. Onlangs kregen ze -na lang wachten - een derde Michelinster, voor hun 'New Nordic Cuisine.' Opvallend genoeg heeft het Deense Kopenhagen met Geranium ook de nummer 2 van de World's 50 Best Restaurants dit jaar.

Twee oud-winnaars, Joan Roca (r) en Massimo Bottura.

World's 50 Best Restaurants in Antwerpen

De ceremonie vindt jaarlijks plaats in een andere stad. En na New York (2016), Melbourne (2017), Bilbao (2018) en Singapore (2019), was het nu, na een onderbreking van een jaar als gevolg van corona, de beurt aan Antwerpen om de World's 50 Best Restaurants te organiseren.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, stonden er dit jaar geen chefs in de Top-50 van de lijst. In het tweede deel van de lijst, de zogeheten 50Next, de plekken 51 tot en met 100 waren wel drie Nederlandse chefs te vinden. De hoogst genoteerde Nederlandse chef is Nick Bril van het Antwerpse restaurant The Jane, op plek 66. Drie plekken lager staat De Librije van Jonnie & Thérèse Boer op plek 69. Het Zwolse driesterrenrestaurant was de afgelopen jaren telkens het hoogst genoteerde Nederlandse restaurant, met als hoogtepunt een 34e plek in 2017. Ten slotte staat op plek 100 restaurant Amber in Hong Kong, waar de Zeeuwse chef Richard Ekkebus over de keuken gaat.