Beperkingen voor Deense horeca

Beperkingen voor Deense horeca
Het Deense Ofelia plaatste in de zomer 2020 privé-restaurantjes op het terras.

Denemarken neemt nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Restaurants en cafés moeten vanaf vrijdag 10 december om middernacht dicht.

Discotheken en andere nachthoreca moeten sluiten en in concertzalen mogen nog maximaal 50 bezoekers worden toegelaten.

Ook vervroegd Denemarken de kerstvakantie voor het basisonderwijs naar 15 december.

Geen feestjes

Denen krijgen verder het advies geen sociale bijeenkomsten zoals kerstfeestjes te houden en vanuit huis te gaan werken.

De maatregelen zijn volgens premier Mette Frederiksen nodig om een uitgebreide lockdown te voorkomen. ‘Het is nog steeds onze inschatting dat het mogelijk is om grote delen van de samenleving open te houden, dankzij de grote steun voor de vaccins.’

Maar liefst 82 procent van de bevolking is volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC volledig gevaccineerd. De Deense vaccinatiegraad is hoger dan die van veel andere Europese landen. Denemarken stelt sinds een paar weken meer besmettingen vast dan ooit, maar de aantallen ziekenhuisopnames en sterfgevallen liggen nog ver onder de piek van vorige winter.

Oostenrijk uit lockdown

Oostenrijk gaat komende zaterdag uit lockdown. Restaurants, cafés en hotels mogen dan weer gasten ontvangen maar moeten wel om 23.00 uur sluiten. Nachthoreca blijft op slot.

Deelstaten mogen echter ook afwijken van de landelijke norm als ze een strenger beleid willen voeren. Dat zijn ze in veel gevallen ook van plan. Zo wil Opper-Oostenrijk tot zeker 17 december in lockdown blijven. Andere deelstaten houden hotels en cafés langer dicht.

Voor ongevaccineerde Oostenrijkers gelden - ook na het opheffen van de lockdown - nog wel strengere regels.