FAO: voedselprijzen in juli sterk gestegen

FAO: voedselprijzen in juli sterk gestegen

De voedselprijzen zijn in juli met gemiddeld 6 procent gestegen. Dat komt vooral door de hogere prijzen van suiker en granen. Dat meldde de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, donderdag. In april tot en met juni waren de prijzen juist gedaald.

De maandelijke voedselprijsindex van de organisatie stond in juli op 213 punten, 12 punten hoger dan de maand ervoor. In februari bereikte die index zijn hoogste stand: 238 punten. De index voor de graanprijzen van de FAO stond in juli op gemiddeld 260 punten, 38 punten hoger dan in juni. Die graadmeter bereikte in april 2008 het hoogste punt met 274 punten.

De extreme hitte en droogte in het middenwesten van de Verenigde Staten hebben de maïsprijs vorige maand met 23 procent opgedreven. De sombere voorspellingen over de oogst in Rusland leidden tot een stijging van 19 procent van de tarweprijs. Het ongunstige weer in Brazilië, India en Australië deed de prijs van suiker toenemen.

De FAO publiceert normaliter deze maand geen index, maar besloot daarvan wegens de bijzondere omstandigheden af te wijken. Vrijdag komt het Amerikaanse ministerie van Landbouw met cijfers over de verwachte graanoogst in augustus.

Bron: ANP