Beurscrisis: horeca wacht af

Beurscrisis: horeca wacht af

Het 'bloedbad' op de beurs heeft de horeca nog niet bereikt, en zal de sector volgens deskundigen ook niet één-twee-drie raken. In Den Haag zegt onder andere minister van Financiën Bos zich zorgen te maken over de onrustige aandelenmarkt, maar geen directe aanleiding te zien voor een recessie. Ook hoteliers en brancheorganisaties wachten rustig af.

De hotellerie is de sector binnen de horeca die economische malaise door de bank genomen als eerste merkt: zakelijk verkeer neemt af, congressen worden slecht bezocht en de niet aflatende stroom aan overnames stagneert. Maar zo ver is het nog niet.

Te vroeg

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en Bedrijfschap Horeca & Catering hebben nog geen cijfers paraat, maar verwachten op korte termijn geen tegenvallers voor Nederlandse hotels. Uiteraard houdt het bedrijfschap de ontwikkelingen in de gaten, maar ziet vooralsnog geen reden tot onrust.

Ook het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) vindt het nog te vroeg om te reageren, laat woordvoerster Leonie Scholten weten. Een vergelijking met de vorige beurscrisis, in 2001 na de aanslagen in Amerika, wil ze niet maken. ‘Toen zag je een enorme terugloop in toeristen en zakelijke bezoekers. Maar dat kwam omdat niemand durfde te vliegen. Dat is niet te vergelijken met de situatie nu.’

Negatieve spriaal

Nu de Aziatische en Amerikaanse beurzen, aangevuld met die van een aantal landen om ons heen als Duitsland en Engeland, hard onderuit gaan, kan dat op de langere termijn gevolgen hebben voor het aantal (zakelijke) gasten.

Volgens Supranational Hotels, een organisatie met hotels in zeventig landen - maar niet in Nederland - voorziet overigens voor de Amerikaanse markt wel een toekomst van ‘price-cutting’ en ‘panic selling’ van kamers. Die negatieve spiraal zou volgens Supranational-directeur Niels Pedersen wel eens jaren kunnen aanhouden, zeker als de komende jaren alle hotels die nu gebouwd worden de deuren openen.

Voorzichtig

Ook zullen hotelbedrijven die actief zijn op de aandelenmarkt voorzichtiger moeten zijn met geld uitgeven, en zal het de laatste jaren explosief gegroeide aantal hotelovernames afnemen. Kersvers beursgenoteerd hotelvastgoedinvesteerder Pehac zegt nog niet in paniek te zijn. ‘Wij wachten nu even rustig af.’

Volgens sectorvoorzitter restaurants van KHN, Gijsbert Bianchi, zullen ook restaurants de kelderende koersen niet meteen merken. ‘In onze branche is dit niet direct levensbedreigend. De meesten hebben hun geld in het bedrijf zitten’, zegt hij in De Telegraaf.

Consumenetnvertouwen

Volgens KHN is de horeca eerder afhankelijk van consumentenvertrouwen dan van aandelenkoersen. Voorzitter Jeu Claes zei tijdens de opening van de Horecava nog dat dat vertrouwen voor de horeca een belangrijkere indicator voor succes is.

Het consumentenvertrouwen in de horeca bereikte begin 2003 een dieptepunt, becijferde het CBS. Sindsdien is het sterk gegroeid, met als hoogtepunt begin 2007. Daarna is het weer gaan dalen, maar nog steeds is het vertrouwen ruim veertig indicatiepunten hoger dan in 2003.