Tropische gamba's op Maasvlakte

Tropische gamba's op Maasvlakte

Verse gamba's zijn binnenkort verkrijgbaar in Nederland. Op de Maasvlakte bij Rotterdam start de Happy Shrimp Farm. 'Voor het eerst kunnen koks in Nederland dagverse garnalen krijgen in plaats van de naar karton smakende ingevroren garnalen'.

Minister Cees Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij opent op 2 september Happy Shrimp Farm. Het bedrijf beschikt over 24 kweekbaden voor garnalen. Initiatiefnemers zijn milieugeograaf Gilbert Curtessi (33) en bedrijfskundige Bas Greiner (31).

Met de start van het garnalenbedrijf is het voor het eerst dat garnalen in ons land worden gekweekt. Tot dusver werden de culinaire producten aangevoerd uit het buitenland, eenvoudigweg omdat het Nederlandse klimaat veel te koud is voor de gamba.

Curtessi en Greiner hebben iets op gevonden op het Hollandse klimaat. Ze verwarmen de kweekbaden met restwarmte van de op de Maasvlakte gelegen elektriciteitscentrale E.ON. ‘E.ON heeft warme lucht over die goed is te gebruiken voor een kwekerij’, aldus Curtessi in het weekblad Elsevier.

Happy Shrimp Farm mikt op een jaarlijkse productie van 30 ton garnalen. Deze worden via vishandel Schmidt Zeevis in Rotterdam gedistribueerd naar veertig restaurants. ‘Voor het eerst kunnen koks in ons land dagverse garnalen krijgen in plaats van de naar karton smakende ingevroren garnalen. Koks, echt gerenommeerde koks, zeggen dat wij culinaire geschiedenis schrijven’, aldus Curtessi.

Tropische garnalen worden ingevoerd vanuit warme streken in Azië of Zuid-Amerika. Ze bereiken ons land ingevroren per schip. Garnalen gedijen bij temperaturen van rond de 30 graden Celsius. Naast een garnalenkwekerij denkt Happy Shrimp Farm aan het aanleggen van een bbq-plaats en een tweede vestiging in het Duitse Hamburg.