Oud-collega's eren 'culinair directeur' Alain Alders van De Vrienden van Jacob(*)

Oud-collega's eren 'culinair directeur' Alain Alders van De Vrienden van Jacob(*)

Oud collega's serveerden maandag 24 april een lunch voor Alain Alders en zijn gasten. Dit ter ere van het jubileum van de executive chef. Hij is twintig jaar in dienst van Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort. Tevens stond men stil bij het feit dat het bijbehorende restaurant met Michelinster, genaamd De Vrienden van Jacob, vijftien jaar bestaat.

Om beide jubilea te vieren, had general manager Bernard Lensink van Duin & Kruidberg in Santpoort oud collega’s van Alain Alders benaderd voor de lunch. De zwarte brigade bestond tijdens deze bijzondere lunch uit maître sommeliers Vincent van Riet - sinds begin dit jaar maître bij het sterrestaurant - Ruth Engels-Siegers, Marjolein Tilstra en Sietse van Zanten.

Witte brigade

De huidige chef-kok van restaurant De Vrienden van Jacob, Sander Bierenbroodspot, verzorgde de amuse. Voormalig chef de partie Philippe Favié van het sterrestaurant en huidig chef-kok bij restaurant Le Mortier serveerde het voorgerecht; gemarineerde dorade in komkommersap. De zeebaars met avocado die daarna volgde kwam van de hand van Lars du Bois, inmiddels mede-eigenaar van restaurant Stiel in Schagen. Voormalig chef de partie van de Vrienden van Jacob, Maurits van der Vooren, verzorgde een dry aged runderlende. Vandaag de dag werkt Van der Vooren als souschef bij restaurant Latour. Het dessert: witte asperge met chocolade werd verzorgd door de voormalig patissier van het sterrestaurant Mario Barrios. Barrios werkt nu in Ron Gastrobar. Koffie en friandises werden verzorgd Hidde de Brabander, huidig eigenaar van patisserielabel Dreams of Magnolia. ‘Het team en de vrijheid die ik kreeg, alsmede het vertrouwen van Alain zorgde voor een enorme bloei in vakmanschap, zelfverzekerdheid en creativiteit’, blikte De Brabander terug op zijn ervaring bij De Vrienden van Jacob. De door hem geserveerde gouden chocoladereep welke was geroosterd op de Big Green Egg, weerspiegelde die periode.

'Vijftien jaar vrienden van'

‘Vijftien jaar Vrienden van Jacob is eigenlijk meer vijftien jaar vrienden van Alain’, sprak general manager Bernard Lensink nadien. Hij omschreef Alain Alders als de culinair directeur van het restaurant. ‘Het woord gast is in zijn vocabulaire met hoofdletters geschreven.’ Op de vraag of Alders over vijf jaar weer zijn jubileum viert in Santpoort, antwoordde hij: ‘Daar ga ik wel vanuit. Dit is een prachtig restaurant, ik heb fijne collega’s en werk in een prachtige omgeving.’

De Vrienden van Jacob

De Vrienden van Jacob is gevestigd op Landgoed Duin & Kruidberg. Op het landgoed zijn eveneens een viersterrenhotel, congrescentrum, en Brasserie & Loungebar DenK gevestigd. Restaurant De Vrienden van Jacob is sinds 2005 in het bezit van een Michelinster. Onder executive chef en SVH-meesterkok Alders leiding bereidt de keukenbrigade moderne gerechten met een mediterrane touch.