Twee Friese hotels failliet

Hotel De Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje met het bijbehorende restaurant De Wijnberg in Workum zijn failliet verklaard. Hetzelfde geldt voor hotel-café-restaurant Klein Genot in Sneek van dezelfde eigenaren.
De Herberg in Workum

Curator Marco Kalmijn hoopt op een doorstart nog voordat het nieuwe toeristenseizoen begint. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Als redenen voor het faillissement noemt curator Marco Kalmijn in deze krant het slechte toeristenseizoen vorig jaar als gevolg van het mindere zomerweer en een fors duurder uitgevallen verbouwing.

De Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje en De Wijnberg waren sinds 2013 in handen van de twee eigenaren. De zaken liepen zo voorspoedig dat ze vorig jaar Klein Genot in Sneek overnamen. Het vastgoed valt niet onder het faillissement; de stenen zijn geen eigendom van de horeca-exploitant.

Sinds maart 2013 was de herberg – aan de Merk 3 inWorkum – in handen van Michael de Reus en Brian Wieringa. De Reus meldde 8 mei op Facebook het volgende: ‘Lieve gasten, vrienden en bekenden. Met groot verdriet moeten wij jullie mededelen dat wij per direct onze beide bedrijven hebben gesloten. Na twee jaar strijden is het helaas niet gelukt om de bedrijven open te houden. Wij willen onze collega’s super bedanken voor jullie steun en al jullie inzet.’

Verbouwing Klein Genot

Dat pand van Klein Genot in Sneek kreeg nieuwe voorzieningen in het kader van de brandveiligheid.. Deze kostten meer tijd dan gepland, waardoor ze belangrijke inkomsten tijdens het toeristenseizoen misliepen. Door het achterblijven van inkomsten was het faillissement ‘onafwendbaar’, aldus de curator. Bij de horecabedrijven werkten in totaal vijf mensen in vaste dienst.

Schuldenlast

De schuldenlast bedraagt ongeveer vier ton waarvan een ton voor de Belastingdienst. Banken gaan niet het schip in omdat de bedrijven grotendeels met eigen geld werden gefinancierd.