#Metoo Elise Moeskops: Vol tussen m'n benen gegrepen'

#Metoo Elise Moeskops: Vol tussen m'n benen gegrepen'

Elise Moeskops, sommelier en mede-eigenaar van sterrestaurant Lastage in Amsterdam, is een van de vele vrouwen die op Facebook een bericht postte met #metoo. Ze zet gasten die haar of haar medewerkers seksueel intimideren na drie keer buiten de deur. Nu overweegt ze in vervolg aangifte te doen.

Geen enkele horecaondernemer zal kunnen zeggen dat hij het nog nooit meegemaakt heeft: Seksuele intimidatie in de horeca. Medewerkers (m/v) die door gasten (of soms collega’s) onheus worden bejegend, aangesproken of betast. De tik op de billen van een aangeschoten gast is maar een klein voorbeeldje.

Elise Moeskops, mede-eigenaar van sterrestaurant Lastage, bericht er openlijk over naar aanleiding van de zaak tegen de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein. Vrouwen meldden massaal gevallen van seksuele intimidatie en erger door Weinstein en er volgde een oproep om onder de hashtag MeToo ervaringen wereldkundig te maken.

seksuele intimidatie horeca
Elise Moeskops

#MeToo Elise Moeskops

‘Mijn ergste keer? Dat ik vol tussen mijn benen werd gegrepen. Maar het zijn meer keren en niet alleen bij mij. Vaker ook aan het werk in de horeca dan daarbuiten. Nog afgelopen week dachten “gasten” in het restaurant dat het oké was een van mijn meiden een “geil wijf” te noemen. Ze koos zelf om het ’three strikes you are out’-principe te hanteren.’

Elise Moeskops vervolgt: ‘De tweede strike kwam: “neuk je vanavond mijn zoon of mij?”. Ze heeft ze krachtig de mond gesnoerd. De derde strike kwam niet en ik geloof dat het succesvol voor zichzelf opkomen haar krachtiger maakt dan direct de “heren” de deur wijzen.’

Het is wel een dilemma. Maar waar een collega de grens ook legt, ik hoop dat ze weten dat ik ze altijd zal steunen in die keuze. Ik heb me voorgenomen bij die bereikte grens de betreffende gasten niet alleen de toegang tot het restaurant te ontzeggen, maar ook serieus met mijn collega in kwestie aangifte te overwegen.’

Huisregels bij Ron Blaauw

Ron Vermeulen die werkte voor de restaurants van Ron Blaauw in Amsterdam, neemt in de handboeken voor de restaurants duidelijk regels op rondom toespelingen of handtastelijkheden van seksuele aard tussen collega’s. Medewerkers die het overkomt kunnen dit – eventueel anoniem – melden bij hun leidinggevende. Voor de dader, man of vrouw, volgt ontslag op staande voet.

Gasten die dergelijk gedrag vertonen, krijgen een waarschuwing, zegt Vermeulen tegen Misset Horeca. ‘Als iemand bijvoorbeeld zegt: Hé moppie, schenk jij even een lekker glas wijn voor me in’, dan krijgt de gast een waarschuwing en zeg ik dat we er geen prijs op stellen wanneer medewerkers op deze manier benaderd worden. Maar het kan ook zijn dat we gasten direct laten betalen en de deur wijzen. Dat hangt af van het voorval.’

Vermeulen doet interim management en werkt nu voor Ferillis's at the College Hotel. Ook daar gelden dezelfde regels, geeft hij aan.

Seksuele intimidatie horeca KHN

In de huisregels voor gasten van KHN (verkrijgbaar op een schildje) staat op nummer 4: ‘geen ongewenste intimiteiten’. Op zes staat ‘geen hinderlijk gedrag’.

seksuele intimidatie horeca
Het schildje van KHN.

In het huishoudelijk reglement voor medewerkers van KHN zijn de volgende alinea’s opgenomen over seksuele intimidatie horeca.

Algemene gedragsregels
Van iedere werknemer, uitzendkracht, leerling en stagiaire en ander, die bij het bedrijf betrokken is, verwachten we:
respectvol gedrag naar gasten, collega's en leidinggevenden;
representatieve kleding en verzorging, die past bij de functie die je hebt;
correct, vriendelijk en klantgericht gedrag.

Ongewenst gedrag
Binnen ons bedrijf wordt agressie, (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en ander ongewenst gedrag – op welk niveau dan ook – niet geaccepteerd. Afhankelijk van de zwaarte van de klachten kunnen door de werkgever sancties worden opgelegd aan degene tegen wie een gegronde klacht is gericht.

Foto onder het rokje

Milou Deelen liet in juli 2017 van zich horen toen een gast haar ongevraagd onder haar rokje fotografeerde. Dit gebeurde Deelen toen ze aan het werk was bij Waterkant in Amsterdam. Ze schreef hierover een ingezonden brief naar Het Parool.

“Ik kan niet in woorden uitdrukken wat ik toen voelde. Ik voelde zowel woede als tranen opkomen. Gelukkig won mijn boosheid en ik griste de telefoon uit uw handen. En inderdaad, met één druk op de knop zag ik dat u foto's had gemaakt onder mijn rokje.

Onmiddellijk verwijderde ik de foto's en ik vroeg u, terwijl ik uw telefoon teruggaf, wat u in godsnaam bezielde. Wat mij nou zo verbaasde is dat u het aan mij probeerde te verkopen als een 'grap'. Dit is niet grappig. Het is namelijk extreem onbeschoft, seksistisch en denigrerend.

Meneer de bezoeker van Waterkant, laat ik u één ding vertellen: het is níét normaal om on gevraagd een foto onder mijn rokje te maken. Waar haalt u het gore lef vandaan om uw iPhone te pakken en van onderen foto's van mij te maken terwijl ik aan het werk ben?”

Haar manager heeft de gast vervolgens direct laten afrekenen en weggestuurd.

#Metoo

Vrouwen posten berichten op social media met de hashtag ‘metoo’ naar aanleiding van de Amerikaanse zaak rondom de beschuldigen tegen de filmgrootheid Harvey Weinstein.

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein wordt door diverse vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie en -misbruik. Politieteams onderzoeken de zaak.

Harvey Weinstein richtte eind jaren zeventig met zijn broer filmmaatschappij Miramax, naar hun ouders Miriam en Max, op. Na een verkoop aan Disney richtten de broers in 2005 The Weinstein Company op. De broers zijn verantwoordelijk voor de productie van bekende films als Shakespeare in Love, Pulp Fiction en Gangs of New York. Voor eerstgenoemde, maar ook voor onder andere The Artist, The King's Speech en Chicago winnen ze Oscars.