Plannen voor Yotel in Amsterdam Noord

Plannen voor Yotel in Amsterdam Noord

In Amsterdam Noord is begonnen met de bouw van een zeer duurzame variant van tech-hotel Yotel. Na het hotel op Schiphol, wat in 2007 achter de douane opende, wordt dit het tweede Yotel in Nederland. Opening is gepland in 2019.

Yotel Amsterdam Noord krijgt 204 kamers (cabins) en in het concept is flink ingezet op duurzaamheid. Zo wordt het een honderd procent elektrisch hotel, zonder gasaansluiting. Ook wordt een grijswatersysteem gecreëerd dat water verzamelt, opslaat, filtert en hergebruikt voor onder meer doorspoelen van de toiletten en bewatering van de patio en tuin. Restwarmte in het douchewater wordt elders in het gebouw ingezet.

Ook onderzoeken ingenieurs van constructeur IMd of een donorconstructie kan worden gebruikt voor een gedeelte van het gebouw. Dit is onder meer ook gedaan bij hotel QO (ook in aanbouw in Amsterdam), waar beton uit het strippen van de oude Shell-toren (nu A'dam toren) is hergebruikt.

Met al deze toepassingen is de ambitie een BREEAM Excellent certificering te behalen. Andere duurzame elementen zijn ledverlichting, ventilatieregeling op basis van CO2 -sensoren voor bijeenkomst- en kantoorfunctie en een WKO installatie met een elektrische warmtepomp en aansluiting op stadsverwarming. De verwachte energiebesparing is 30 procent beter dan het bouwbesluit.

Yotel Amsterdam

Ondanks de energiebestaande ambitie, leunt het hotel ook zwaar op het tech-imago. Bekend om het slimme ontwerp, zullen de kamers van Yotel ruimte besparen door het instelbare SmartBed, een ‘technowall’ met aanpasbare sfeerverlichting en een slimme tv waar gasten hun eigen content via kunnen streamen.

Yotel Amsterdam krijgt ook de beschikking over een restaurant en bar, en is daarnaast voorzien van ruimte om te werken en te ontspannen. Alle ‘cabins’ en gemeenschappelijke ruimten zullen uiteraard worden voorzien van hi-speed en gratis WiFi-verbinding.

Studioninedots ontwierp voor het hotel vijf geschakeerde volumes in een park. Ze variëren in hoogte functie en sfeer, zijn gegroepeerd rond patio’s, met in het hart van het complex de collectieve ruimte waar toeristen, zakelijke reizigers en Amsterdammers elkaar treffen.

De begane grond is hoog en transparant waardoor het landschap en het interieur naadloos in elkaar over lopen. Aan de zonnige zijde vormen het publieke restaurant, het terras, de tuin en de aanlegsteiger een aantrekkelijk geheel aan het waterfront.

Het hotel wordt ontwikkeld door Being Development, want onder meer ook nhow Amsterdam Rai en Aloft Utrecht Leidsche Rijn bouwt.