Slag op de Schelde 2018: 'sterkste deelnemersveld ooit'

Slag op de Schelde 2018: 'sterkste deelnemersveld ooit'
Organisatie en kookteams Slag op de Schelde 2017. (c) Limit Fotografie

Aan de wedstrijd voor (sous)chefs Slag op de Schelde 2018 die op 18 juni op de Oosterschelde wordt gehouden, doen zes toprestaurants mee met in totaal zeven Michelinsterren. 'Het is het sterkste deelnemersveld sinds de start van de wedstrijd in 2014', zo meldt de organisatie. Tijdens de kookwedstrijd voor chefs en souschefs vindt tevens de Wine Making Challenge plaats.

Hierin maken sommeliers Paul Labruijere (Katseveer*), Adriaan Visser (Cordial *), Ruben Kwakman (Zarzo*), Floris Altink ( Librije’s zusje**) en Tim Theuns ( Pure C*) hun favoriete Spaanse QuiXote-blend 2018. Tezamen met koks die aan de kookwedstrijd meedoen vormt het schip de Denick II het decor van een wedstrijdarena waarin toprestaurants met elkaar de strijd aangaan. De bezoekers kunnen live zien hoe de sommeliers tot hun blendkeuze komen.

Slag op de Schelde 2018

Voor de vierde editie van deze kookwedstrijd Slag op de Schelde 2018 wisten de volgende restaurants en chefs zich te kwalificeren: titelverdediger restaurant de Librije Zwolle *** (Nino Willems), restaurant Elea Rijswijk (Takis Panagakis), restaurant de Bokkedoorns Overveen ** (Jules Wiringa), restaurant Merlet Schoorl * (Marco Helsloot), restaurant Ratatouille Food & Wine Haarlem * (Adriaan van der Zwaard) en restaurant De Ertepeller Papendrecht (Arjan Kuipers). Deze chefs met zeebenen koken tijdens de battle op een schip dat vaart op de Oosterschelde. Verplichte ingrediënten zijn asperges en producten uit diezelfde Oosterschelde.

Receptuur

De receptuur van alle 20 inschrijvingen is blind beoordeeld door chef Rutger van der Weel van restaurant Katseveer * en Dennis Willems van de Vereniging Zeeuwse Koks (VZK) zonder te weten wie de inzender is. Dennis Willems: 'We waren onder de indruk van de creativiteit en het niveau van de ingezonden receptuur. Dat was dit jaar significant hoger dan afgelopen jaren en dat zien we terug in het niveau van de geselecteerde restaurants.'

Asperges en Oosterscheldeproduct

Gerecht Elea

Tijdens de Slag op de Schelde koken teams onder leiding van een chef of souschef een gerecht met asperges en een product uit de Oosterschelde, waarbij zij een bijpassende drank moeten serveren. De organisatie is in handen van de VZK in samenwerking met het Zeeuwse sterrenrestaurant Katseveer, hoofdsponsor is VHCKreko Groep. In 2017 won het team van De Librije uit Zwolle de kookstrijd op het water Slag op de Schelde. De persprijs was voor het team van Elea uit Rijswijk.

Jury

De prestaties van de teams worden beoordeeld door een vakjury, waarin Dick Middelweerd (restaurant De Treeswijkhoeve**), Sjaak Jobse (Plat de Zélande) (beide SVH Meesterkok), Syrco Bakker (restaurant Pure C*) en Laurent Smallegange (restaurant Spetters*). Sommeliers Ferdinand Tulen (restaurant Pastorale**, België) en Jens Hoogstad (restaurant Bottles) beoordelen de drank-spijscombinaties. De persjury bestaat uit uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair schrijver Astrid Schreuders (AstridsTaste).

Prijzenpakket

Naast een unieke bokaal gemaakt door de Zeeuwse kunstenares Marian van Garsel strijden de teams onder meer om een wijnreis aangeboden door Wijnkooperij De Lange, een reis naar de Warsteiner brouwerij in Duitsland, een Big Green Egg Mini-Max, messen van Wüsthof en HSS, een diner bij restaurant de Librije, abonnementen op Passion HI, pakketten Valderrama olijfolie, pakketten Black Tomato Gin, een cheque van Ecolab en custom made koksmessen van Pblk Knives en Cairo Knives.