Bistronoom van het jaar GaultMillau 2019: Dennis de Haan

Bistronoom van het jaar GaultMillau 2019: Dennis de Haan

Dennis de Haan van bistro De Haan in Groningen is maandag 3 december door GaultMillau bekroond tot Bistronoom van het jaar 2019. Wat De Haan extra bijzonder maakt, is dat de zaak geen medewerkers in de bediening heeft.

Een award die nieuw is voor Nederland. Het is de eerste gids onder het nieuwe bewind van Godfried van der Lugt en dat ging gepaard met de komst van een aantal nieuwe awards, waaronder Bistronoom van het Jaar 2019.

Dennis de Haan was van jongs af aan gefascineerd door het café en de bakkerij in zijn straat. Eigenwijs en geïnspireerd door Antwerpen wou hij het anders doen. GaultMillau 2019 omschrijft De Haan als iemand die speels kookt en die een restaurant heeft gecreëerd waar je graag terug wilt komen. De wijze waarop hij zijn bistro runt, is daarbij ook bijzonder te noemen.

Geen medewerkers in de bediening

Restaurant De Haan heeft geen medewerkers in de bediening. Gasten kunnen zelf hun brood, dranken, koffie en thee pakken. Bij elk gerecht kan een passende wijn worden uitgezocht, of worden gekozen voor de huiswijn. Wijnen en bijpassende glazen staan voor de gasten klaar bij de wijnbar. Op tafel ligt een voorgedrukte menu- en drankenkaart waarop de gast gedurende de avond zelf bijhoudt wat u heeft genuttigd. 'Zo stelt u zelf uw eigen rekening samen.' De Haan, of zoals hij zichzelf omschrijft, ‘Le Coq’ kookt ondertussen een verrassingsdiner, bestaande uit 4, 5 of 6 gangen, en serveert dit persoonlijk aan tafel. In het menu worden hoofdzakelijk ingrediënten gebruikt die in het seizoen voorradig zijn.

Kookt de pannen van het dak

GaultMillau 2019 over Dennis de Haan: 'Le Coq kookt de pannen van het dak in zijn restaurant zonder bediening en doet dit met veel interactie. Hij brengt variatie in product gebruik, maakt zelf charcuterie, kookt speels en spannend en heeft een restaurant gecreëerd waar je wil zijn en terugkomen.' Het restaurant telt 14 van de 20 GaultMillau punten.

Bekijk hier de Absolute Top van GaultMillau 2019>