nieuws

Veranderingen Gault&Millau gids 2019 onder het nieuwe bewind

Restaurant 1751

De Gault&Millau gids voor 2019 wordt gelanceerd op maandag 3 december 2018 in Amsterdam. Het is de eerste gids onder het nieuwe bewind van Godfried van der Lugt. Wat gaat er veranderen in de gids? Misset Horeca sprak met de nieuwe uitgever en zet de belangrijkste zaken op een rij. Zo gaat de drempel om in de gids te komen omhoog.

Veranderingen Gault&Millau gids 2019 onder het nieuwe bewind

Godfried van der Lugt heeft voor tien jaar de licentie om de Gault&Millau gids uit te brengen in Nederland. Hij is voor 50 procent eigenaar, de overige 50 procent is in handen van de Belgische tak van GM van ceo Marc Declerck. Van der Lugt gaat 15.000 Nederlandse gidsen laten drukken. Zes partners krijgen gidsen met een eigen cover; dit zijn Bidfood, Nespresso, Mastercard, Chaudfontaine/CocaCola, Swinckels en Fever Tree tonic.

Veranderingen Gault&Millau gids 2019

  • 650 bedrijven in de gids. Zij krijgen allemaal 10 gidsen gratis om zo de bekendheid van GM onder gasten te vergroten.
  • Er staan 150 tot 200 nieuwe zaken in. Veel namen zullen ook verdwijnen uit de gids.
  • De drempel om in de gids te komen gaat van 11 naar 12 punten.
  • De gids wordt uitgegeven als een boek en zal daarom jaarrond verkrijgbaar zijn. Het was een tijdschrift en dat verdwijnt na verloop van tijd weer uit het schap.
  • De Belg Luc Hoornaert staat aan het hoofd van de inspecteurs (30 personen).
  • De koksmutsen worden ook in Nederland geïntroduceerd. Restaurant krijgen naast punten ook een beoordeling in koksmutsen variërend van 0 tot 5 mutsen. De Franse en Belgische gids werken al zo.
  • Het bord blijft het belangrijkste in de restaurantbeoordeling.

Awards Gault&Millau

Bij de Gault&Millau gids horen awards. Dit jaar worden er 14 uitgereikt. Waarvan een aantal nieuw zijn voor Nederland. Er verdwijnen ook awards, zoals de prijs voor het beste hotel en voor de beste fromager. Ook de jonge talenten (talentvol gastheer/vrouw, talentvol sommelier, talentvol wijn/spijs specialist) krijgen dit jaar geen eigen award. Ook de prijs voor de wijn/spijs specialist verdwijnt net als de prijs voor het meest duurzame restaurant. De awards worden 3 december uitgereikt, in de middag. GM sluit de avond af met een liefdadigheidsdiner. 

Awards G&M 2019

  • Chef van het jaar
  • Jonge chef van het jaar
  • Wijnkaar van het jaar
  • Terras van het jaar
  • Sommelier van het jaar
  • Prijs/plezier award (drempel op 40 euro)
  • Gastheer/vrouw van het jaar
  • Bistronoom van het jaar (nieuw)
  • Ambachtsman/vrouw van het jaar (nieuw)
  • Cocktailbar van het jaar (nieuw)
  • Groenterestaurant van het jaar (nieuw)
  • Ontdekking van het jaar (nieuw)
  • Aziaat van het jaar (nieuw)
  • Dessert van het jaar (nieuw)

Alle ondernemers die in de gids van 2018 stonden hebben van Gault&Millau een mail gekregen met inloggegevens. Ze kunnen vanaf nu zelf hun basisgegevens aanpassen. Bijvoorbeeld adresgegevens en openingstijden.

App Gault&Millau

De voor Nederland nieuwe app van Gault&Millau is al live. Van der Lugt lift mee op de bestaande – internationale – app van GM. De Nederlandse restaurant die opgenomen zijn hebben echter nog geen punten of een review. ‘Dit willen we pas doen na de lancering van de gids. Het is een nieuwe start voor ons en we willen dan ook zelf  de zaken beoordelen. We nemen niets over uit de gids van Jan van Lissum. Na 3 december gaan we natuurlijk punten en reviews publiceren.’

Vanuit de app kunnen consumenten rechtstreeks naar de website van het restaurant gaan, telefonisch contact opnemen of hun route ernaar toe bepalen. Het restaurant delen via mail of sociale media behoort ook tot de opties.

Inspecteurs ijken

Vanwege de nieuwe start van het inspectieteam, ongeveer 30 mensen waarvan drie uit het oude team, is een Belgische inspecteur overgekomen. ‘Hij heeft voor ons tien zaken met 17 punten in de oude gids bezocht. En het was goed op orde. Het was als benchmark bedoeld. Om te beoordelen of we op één lijn zitten. Dat was het geval.’


>> Meer over Gault&Millau

Reageer op dit artikel