Catering is een vak apart

Catering is een vak apart

Catering is een vak apart. Dat weten cateraars natuurlijk al lang. Sommige chef-koks denken dat catering een makkie is. Maar niets is minder waar, zo vertellen chef-koks in een interview over hun ervaringen met catering.

Waar het vroeger not done was om als chef over te stappen naar catering, is het voor veel koks nu de manier om de gastronomische kunsten op grote schaal te laten zien.

De beleving in de catering gaat de kant op van topgastronomie. En het is aanpoten door de eisen aan de hoeveelheid - honderden couverts in één keer uitserveren - en de snelheid die aan catering gesteld worden. De logistiek, planning en organisatie van catering is steeds weer een uitdaging, ook door wisselende locaties. Je moet het aantal handelingen per bord zien te beperken, maar je wilt wel kwaliteit leveren.

Chef-kok Dennis Kuipers vergelijkt de catering van vroeger met een kampeervakantie: op reis bepakt en bezakt met pannen, potjes en bakjes. De logistiek, planning en organisatie van catering is een ander vak. Inmiddels is dit een ander verhaal. Cateraars zijn gewend om kwaliteit door te vertalen naar productie en koken soms op sterniveau. Daar waar in de restaurantwereld verschillende onafhankelijke bronnen zijn die de kwaliteit van restaurants en chefs meten, ontbreken deze bij cateraars. Onterecht, want ze verdienen alle lof.

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca en Misset Catering.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.