Temper start met aansprakelijkheidsverzekering per shift

Temper start met aansprakelijkheidsverzekering per shift

Temper, een soort online marktplaats voor freelancers in de horeca, gaat vanaf eind april 2019 een aansprakelijkheidsverzekering aanbieden. Flexwerkers kunnen er voor kiezen deze per shift van bijvoorbeeld vier uur, af te sluiten. Het tarief bedraagt 30 tot 50 eurocent per uur.

Dit laat Niels Arntz, medeoprichter van Temper, weten aan Misset Horeca. ‘Het gaat om een vrijwillige verzekering,’ zegt Arntz. Het platform is hiervoor in zee gegaan met Schreuder Verzekert.

‘De flexibele arbeidsinzet waar wij ons op richten, slaat enorm aan. Dat staat buiten kijf. Maar de markt eromheen veranderde niet mee. Er was nog geen enkele verzekeraar die durfde te verzekeren per shift. De duur van een aansprakelijkheidsverzekering was meestal één jaar. We hebben nu iemand die per dienst wil verzekeren.

‘Dus vanaf eind april is een FreeFlex-kracht via Temper verzekert als hij een inductiekachel tijdens het werk beschadigt, of een koffieapparaat molt. Opdrachtgevers (horecabedrijven) kunnen in hun voorkeuren aangeven dat ze het liefst iemand hebben met verzekering.’

Eigen onderzoek van Temper wijst uit dat 80 procent van de gebruikers van het platform open staat voor het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering per dienst.

‘Wij zullen onze gebruikers er nadrukkelijk op wijzen dat de mogelijkheid open staat. Nu wijzen we mensen die een profiel aanmaken er al heel duidelijk op dat ze niet verzekerd zijn. Niet voor aansprakelijkheid, maar ook niet voor arbeidsongeschiktheid. Bestaande pensioenvoorzieningen van het Pensioenfonds Horeca en Catering zijn ook niet toegankelijk voor flexwerkers.’

Temper

FreeFlex United en Temper

Om hier verandering in te brengen is Temper betrokken bij de oprichting van FreeFlex United. Samen met andere partners zoals Roamler, wil Temper krachten bundelen om sterker te staan in onderhandelingen met beleidsmakers, vakbonden en het bedrijfsleven.

Niels Arntz: ‘Maar ook willen we de cowboys in onze branche ertoe bewegen om aan bepaalde normen te voldoen. Je kunt je bijvoorbeeld als organisatie alleen bij FreeFlex United aansluiten als je een minimumtarief hanteert en onderhandelingsmogelijkheden aanbiedt over het tarief aan je gebruikers.’ Temper hanteert voor een functie in de bediening bijvoorbeeld een minimumtarief van 16 euro per uur. Voor een chef-kok is dat 24 euro per uur.

De exacte voorwaarden waar leden van FreeFlex United aan moeten voldoen, worden momenteel opgesteld. ‘We willen zo de branche zelf regulieren.’

Volgende punt op de agenda zal de arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn en daarna het pensioen.

‘Die sociale zekerheid goed regelen voor onze gebruikers, is belangrijk voor ons. Maar daarvoor hebben we andere partijen - zoals verzekeraars - ook nodig. Want tot nu toe is de arbeidsmarkt wel verandert, maar er zit nog maar weinig beweging bij de partners eromheen. Banken worden al wel wat soepelere en ontwikkelen hypotheken voor zzp’ers en andere flexwerkers. Dit proces willen we – zeker als het gaat om sociale zekerheid – met FreeFlex United versnellen zodat verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en het opbouwen van een spaarpot voor later haalbaar is voor alle flexibele werkvormen.’