QO Amsterdam behaalt het LEED Platinum certificaat voor duurzaamheid

QO Amsterdam behaalt het LEED Platinum certificaat voor duurzaamheid

QO Amsterdam, dat in het voorjaar van 2018 de deuren openende, heeft als een van de eerste hotels binnen Europa de hoogst mogelijke LEED-onderscheiding behaald. Dit certificaat onderscheidt gebouwen die op innovatieve wijze hun impact op het milieu verminderen.

Bij het QO zijn duurzaamheid, luxe en architectuur onlosmakelijk met elkaar verweven. 'Zo verweven dat het onmogelijk is om te onderscheiden of een beslissing om een duurzame of esthetische reden genomen is.' Mulderblauw’s specialisme in hotelontwerp en de expertise in duurzame architectuur van Paul de Ruiter Architects creëerden samen QO’s ’living building’. Als een levend organisme reageert de innovatieve façade op haar omgeving. Ze reguleert de temperatuur op basis van het weer buiten, de gasten in de kamer en hun persoonlijke voorkeuren. Samen met de hightech kas op het dak maakt het QO deels zelfvoorzienend. Toch zijn het nog maar enkele voorbeelden van de duurzame keuzes die gemaakt zijn tijdens de bouw van het QO.

Van het innovatieve grijswatersysteem tot de overvloed aan natuurlijk daglicht dat het pand binnenvalt en het tapijt gemaakt van oude visnetten; ieder aspect is ontworpen om de impact op het milieu aanzienlijk te verminderen en tegelijkertijd een levendige omgeving vol energie te creëren. Het zijn deze duurzame keuzes die het QO de hoogst mogelijke LEED-beoordeling opleverden.  De 288 hotelkamers, waaronder 12 suites, zijn ontworpen door het internationaal befaamde Conran and Partners uit Londen. Het bekroonde Amsterdamse ontwerpbureau TANK is verantwoordelijk voor het interieur van het restaurant, de bars en de publieke ruimtes.

Over LEED

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is een wereldwijde organisatie voor duurzame projectontwikkeling. Aan de hand van een checklist kan LEED het duurzaamheidsniveau meten van vrijwel elk bouwproject. Voor de certificering wordt een pand op basis van verschillende criteria getest: het gebruik van duurzame materialen en hulpbronnen, waterefficiëntie, energie en klimaatcontrole, innovatie en het minimaliseren van milieuvervuiling. De certificaten worden uitgereikt op vier verschillende niveaus: LEED Certified, LEED Silver, LEED Gold en LEED Platinum. Gebouwen met een LEED-certificering worden gezien als plekken die op innovatieve wijze het milieu zo min mogelijk belasten. Het groene label wil hiermee een positieve energie verspreiden die projectteams inspireert om innovatieve oplossingen te vinden en bewust te kiezen voor duurzamere opties.