Herfst in de horeca: wordt het een frisse wind of een gure storm?

Herfst in de horeca: wordt het een frisse wind of een gure storm?

De snikhete zomer met bomvolle terrassen ligt achter ons. Het waren gouden tijden, maar ook tijden met kopzorgen voor ondernemers. Lukt het om iedere keer weer genoeg mensen in te roosteren om alle gasten van service te voorzien? Het is herfst in de horeca: frisse wind of gure storm?

Met de start van een nieuw horecaseizoen is de druk iets van de ketel, maar de schaarste op de horeca- arbeidsmarkt is nog niet voorbij.

Na het zomerreces moet de politiek ook aan de bak; er zijn de afgelopen tijd veel besluiten genomen die nadelig zijn voor de horeca. Onze nieuwe Misset Horeca-columnist Robèr Willemsen, horecaondernemer én voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, heeft nog wat huiswerk voor onze ministers en staatssecretarissen.

Zo heeft de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) - die ingaat per januari 2020 - nogal wat (negatieve) gevolgen voor ondernemers. Ook het niet aanpakken van de zogenaamde pariteitsclausule dupeert ondernemers. Ondernemers die actief zijn op platforms als Booking.com en Thuisbezorgd kunnen nu geen lagere prijs aanbieden via hun eigen website. Willemsen gaat dit, en andere onderwerpen, komende maanden bespreekbaar maken in Den Haag en houdt de bezoekers van Misset Horeca hiervan op de hoogte.

Als de blaadjes van de bomen vallen, is het weer tijd voor bockbier, het populaire seizoensbier. Het aanbod bockbieren stijgt ieder jaar, dus ondernemers hebben volop keuze en hoeven zich al lang niet meer te beperken tot het aanbod van de huisbrouwer. We zetten een aantal varianten op de kaart.

Een bezoek aan een horecavakbeurs is een goede manier om inspiratie op te doen voor het nieuwe horecaseizoen. De jubilerende BBB Maastricht opent 7 oktober haar deuren. Morgen opent Ahoy Rotterdam haar deuren voor vakbeurs Gastvrij Rotterdam in Ahoy. Beide beurzen staan drie dagen in het teken van culinaire hoogstandjes, innovatieve producten en oplossingen. Genoeg inspiratie om een frisse wind te laten waaien en een herfststorm te doorstaan.

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.